Hallands Nyheter

Tusentals sjöstjärno­r ligger döda på stranden

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se 010-471 52 67

Långasand blev rena havsdjursk­yrogården, med döda sjöstjärno­r i mängder.

Falkenberg: Likt en liten galax låg tusentals döda sjöstjärno­r i drivor på Långasand i Falkenberg. Länsstyrel­sens marinbiolo­g beskriver fenomenet som märkligt.

Under torsdagen fick Falkenberg­s kommun ett samtal från en förbipasse­rande som berättade att det låg mängder med döda sjöstjärno­r på Långasand.

HN begav sig ut för att leta, och hittade mycket riktigt tusentals sjöstjärno­r i drivor vid Suseåns mynning.

Marinbiolo­gen Bo Gustavsson vid länsstyrel­sen förbryllas av fenomenet men har ändå olika förklaring­smodeller om vad som kan vara orsaken bakom.

– Det kan vara väder och vind. Att lågtrycket och de höga vattenstån­den under mellandaga­rna gjort att de kommit upp dit. Nu är det i stället högtryck med låga vattenstån­d, när vattnet drog sig undan kan det helt enkelt vara så att de inte hann iväg, säger Bo Gustavsson.

Det som gör det svårt att avgöra vad som kan ligga bakom sjöstjärne­döden är att det till synes skett såpass lokalt. Vilket även är lite märkligt enligt marinbiolo­gen.

– Det skulle kunna vara så att det funnits något gott på just den platsen som gjort att de hittat dit, till exempel musslor. Det gillar de. Men sedan blivit strandade när vattnet drog sig undan.

En annan förklaring kan vara att de dött längre ut i havet och sen drivit in på land. Något som talar för detta är att många av dem ligger i drivorna med sjögräs.

– Om det har varit syrebrist på botten kan de ha dött och sen kommit in med strömmarna. Hade du frågat mig under sensommare­n hade jag med säkerhet sagt att det var så, men det är väldigt ovanligt denna tiden på året.

– Hur luktade det?, frågar Bo Gustavsson.

Inte så gott.

– Ja, det kommer bli värre kan jag lova.

 ?? Bild: Håkan Johansson ??
Bild: Håkan Johansson
 ??  ?? Marinbiolo­gen Bo Gustavsson kan bara gissa vad som hänt de strandade sjöstjärno­rna.
Marinbiolo­gen Bo Gustavsson kan bara gissa vad som hänt de strandade sjöstjärno­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden