Hallands Nyheter

Stena Line tror på Grenåfärja­n – trots tuff start

- Yvonne Persson yvonne.persson@hn.se 010-471 51 84

Halmstad: När färjan mellan Halmstad och Grenå återinvigd­es den 1 februari var förväntnin­garna skyhöga. En månad senare kom coronapand­emin och satte käppar i hjulet.

– Men vi ligger i startblock­en för att komma igång igen, säger Elisabeth Lönne, ny chef för Stena Lines Danmarksli­njer.

Varken Elisabeth Lönne eller presschefe­n Carl Mårtensson sticker under stol med att Stena Line haft ett riktigt tufft år. På sina 18 färjelinje­r har man tappat i snitt hälften av passagerar­na och bara i Sverige har man tvingats säga upp 900 personer, vilket motsvarar en tredjedel av personalst­yrkan. Kvar är nu cirka 4 000 medarbetar­e runt om i Europa.

– Men till skillnad från många konkurrent­er så har vi seglat hela tiden. Grenåfärja­n har haft 22 avgångar i veckan och det är bara lördagstur­en som har ställts in. Det innebär att de som behövt resa har kunnat göra det och att samhällsvi­ktiga godsflöden har kunnat hållas i gång, säger Carl Mårtensson.

Just det faktum att Grenåfärja­n tar både passagerar­e och gods har visat sig vara räddningen. Medan Danmarksgr­änsen varit stängd för ”vanliga” passagerar­e under stora delar av pandemin har godstrafik­en kunnat rulla på som vanligt. Till och med mer än vanligt.

– Det väger inte upp det vi förlorat på passagerar­sidan, men intresset för godstrafik­en har varit stort och överträffa­t våra förväntnin­gar. Under pandemin har vi jobbat mycket med säkerheten ombord så att våra medarbetar­e, passagerar­e och chaufförer ska kunna känna sig trygga, berättar Elisabeth Lönne.

När Grenåfärja­n flyttades till Halmstad hyste Stena Line förhoppnin­gar om att kunna locka småländska, skånska och jylländska transportö­rer, som inte velat köra via Varberg. Så har det också blivit.

– Halmstads geografisk­a läge gör att vi nu kan konkurrera med bland annat Öresundsbr­on. Chaufförer­na får både en kortare körsträcka och kan vila eller sova på båten. Det finns också en miljöaspek­t. Frakt till sjöss i stället för på väg minskar ju utsläppen från godstrafik­en, konstatera­r Carl Mårtensson.

Emil Vranjancu, kommersiel­l chef på Hallands hamnar, märker också att fler företag fått upp ögonen för Halmstad:

– Man har upptäckt Halmstads möjlighete­r som en logistisk hubb, där det finns många fraktalter­nativ att välja på och där färjan blivit ytterligar­e ett. Vi för en dialog med flera bolag och jag vet att det också finns företag som kan tänka sig att etablera sig här, säger han.

Det nya samarbetsa­vtal mellan Halmstads och Norddjurs kommuner (där Grenå ingår, reds. anm.), som skrevs inför färjepremi­ären, har däremot inte hunnit bära frukt. Jonas Bergman (M), kommunstyr­elsens ordförande förklarar:

– Vi har haft lite sporadisk kontakt, men avtalet handlade ju mycket om att gemensamt marknadsfö­ra Kattegatto­mrådet och att främja turismen. I år blev det i stället fokus på att turista hemma, men vi kommer igen.

Stena Line hyser nu förhoppnin­gar om att restriktio­nerna för passagerar­na snart kan lätta och trafiken återgå till det normala igen:

– Vi fick en väldigt bra start i februari och hann märka av ett stort intresse, inte minst från danska sidan. Bokningarn­a ökade med 50 procent jämfört med Varberg– Grenå-linjen, så vi känner en stor framtidstr­o. Att det finns ett stort lokalt engagemang både i Halmstad och Grenå/århus betyder också mycket, säger Elisabeth Lönne.

I samband med flytten till Halmstad avslöjade Stena Line också att man ganska snart hoppades kunna sätta in en andra Grenåfärja, vilket skulle ge fler avgångstid­er att välja mellan. Enligt Elisabeth Lönne lever de planerna fortfarand­e:

– Marknaden får avgöra när det finns behov av ytterligar­e en färja, men vår vision om att fördubbla volymerna ligger kvar. Och vi tror det kommer att finnas ett stort sug efter att resa när pandemin är över, men kanske på ett lite annat sätt. Kanske vill man mer utforska sitt närområde och ta bilen med närmaste familjen. Vi tror det var helt rätt beslut att återuppta linjen Halmstad–grenå.

Bokningarn­a ökade med 50 procent jämfört med Varberg– Grenå-linjen, så vi känner en stor framtidstr­o.

Elisabeth Lönne

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv och Stena Line ?? Grenåfärja­n välkomnade­s av flera tusen Halmstadbo­r vid invigninge­n den 1 februari, men bara en månad senare kom coronapand­emin och satte käppar i hjulet. ”Vi tror det var helt rätt beslut att återuppta linjen Halmstad–grenå”, säger Elisabeth Lönne, ny chef för Stena Lines Danmarksli­njer. Medan Danmarksgr­änsen till stora delar varit stängd för resande så har godstrafik­en kunnat rulla på som vanligt.
Bild: Jari Välitalo/arkiv och Stena Line Grenåfärja­n välkomnade­s av flera tusen Halmstadbo­r vid invigninge­n den 1 februari, men bara en månad senare kom coronapand­emin och satte käppar i hjulet. ”Vi tror det var helt rätt beslut att återuppta linjen Halmstad–grenå”, säger Elisabeth Lönne, ny chef för Stena Lines Danmarksli­njer. Medan Danmarksgr­änsen till stora delar varit stängd för resande så har godstrafik­en kunnat rulla på som vanligt.
 ??  ??
 ?? Bild: Stena Line ?? Carl Mårtensson, presschef Stena Line, gläds åt att godstrafik­en fått en så bra start på Grenåfärja­n. ”Halmstads geografisk­a läge gör att vi nu kan konkurrera med bland annat Öresundsbr­on.”
Bild: Stena Line Carl Mårtensson, presschef Stena Line, gläds åt att godstrafik­en fått en så bra start på Grenåfärja­n. ”Halmstads geografisk­a läge gör att vi nu kan konkurrera med bland annat Öresundsbr­on.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden