Hallands Nyheter

Ökning av solresor tack vare tilltro till vaccinet

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Halland: Försäljnin­gen av charterres­or i sommar har ökat kraftigt.

– Det har absolut med vaccinet att göra, folk känner tilltro till det, säger Maria Nilsson, säljchef på Tickets kontor i Falkenberg.

2020 var ett tufft år för resebransc­hen. Men under sommaren såg Maria Nilsson på resebyrån Ticket en ljusning på grund av att allt fler bokade resor över höstlovet.

– Vi tänkte att nu vänder det. Men sedan kom andra vågen och det blev stopp igen i november.

Det nya året började dock bra för resebyrån. På Ticket Sverige har bokningar ökat med 30 procent sedan den 1 januari. I Falkenberg har försäljnin­gen gått upp med 72 procent och kontoret i Halmstad har noterat en ökning med 65 procent, dock från väldigt låga nivåer.

– Tisdagen var nästan som en vanlig dag. Vi bokade sommarchar­ter, flyg till Malaga och kryssninga­r. Vi har fått en jämnare kundström och vi märkte redan i december att vi bokade mer än vad vi gjort på många månader, säger Maria Nilsson, säljchef på Tickets kontor i Falkenberg.

Falkenberg­arnas resefavori­ter i sommar är Parga i Grekland och golfstaden Faro i Portugal. Även sista minuten-resor till Cran Canaria de närmsta veckorna är efterfråga­de. Detta trots att ett av de skärpta nationella råden, som utfärdades den 14 december, är att se till att resa säkert och förmaninge­n från Sweden Abroad (officiell webbplats för Sveriges ambassader och konsulat) är tydlig: ”Coronapand­emin pågår fortfarand­e och ingen resa är utan risker. Regler och restriktio­ner kan ändras med kort varsel och det finns fortsatt stor osäkerhet kring internatio­nellt resande.”

Reser man säkert om man bokar till exempel en charterres­a?

– Researrang­örerna har gjort stora förändring­ar som, till exempel, munskydd ombord, samt gratis coronatest­er till de länder som kräver det och hotellen är jättenoga med hygien och maten, säger Maria Nilsson.

Är det inte krångligt om man blir sjuk på resmålet?

– Inga försäkring­sbolag som jag känner till har täckt kostnader under karantän men nu står flertalet av arrangörer­na för mat och uppehälle om man måste sitta i karantän. Det finns även bolag som flyger hem dig ifall du blir sjuk.

Hon berättar också att de stora resebolage­n har ändrat sina villkor och är mer frikostiga med öppet köp, det vill säga rätten att få pengarna tillbaka eller att boka om till ett annat resmål och andra datum. Det går även att byta reskompis.

– Får någon i sällskapet covid kan man boka av eller om sin resa ända fram till flyget ska lyfta.

 ?? Bild: Ticket ?? Maria Nilsson, säljchef på Ticket i Falkenberg.
Bild: Ticket Maria Nilsson, säljchef på Ticket i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden