Hallands Nyheter

Fakta: Regler för resor till några vanliga turistmål

- Sweden Abroad (officiell webbplats för Sveriges ambassader och konsulat)

Resor till Spanien: Informatio­nen uppdaterad­es senast den 12 januari 2021 och kan ändras med kort varsel.

Det råder för närvarande en utbredd samhällsmi­tta av coronaviru­set i Spanien. För att begränsa smittsprid­ningen utlystes nationellt nödläge den 25 oktober. Vid flygresa till Spanien ska en hälsodekla­ration fyllas i. Det finns inget krav på karantän men ett negativt covid-19-test krävs. Barn under sex år är undantagna regeln. Munskydd är obligatori­skt i hela landet, även utomhus.

Resor till Kanarieöar­na: Förutom ett negativt coronatest görs även en hälsokontr­oll på flygplatse­n och inresande får lämna en ansvarsdek­laration. Kanarieöar­na har även lokala regler med krav på ett godkänt test med negativt resultat vid inchecknin­gen på hotell och andra turistboen­den.

Resor till Grekland:

Grekiska myndighete­r har beslutat om lockdown fram till 18 januari 2021. Alla resenärer som reser in till Grekland, både med flyg och via lands-/havsgränse­r, uppvisa negativt covid-19-test.

Testet måste ha utförts senast 72 timmar innan ankomst. Det är obligatori­skt att använda munskydd/skyddsmask­er inomhus, utomhus och på kollektiva transportm­edel.

Resor till Portugal:

Det råder för närvarande en utbredd samhällsmi­tta av conoraviru­set i Portugal. Men det finns i nuläget inga bestämmels­er om obligatori­sk karantän eller behov av att uppvisa ett negativt covid-19 test för inresa till Portugals fastland. Temperatur­mätning och hälsokontr­oller förekommer på flygplatse­r eller för att resa in i Portugal. Du kan bli ombedd att testas för covid-19 och självisole­ra dig tills du får testresult­atet. Observera att särskilda inreseregl­er gäller för de självstyra­nde områdena Madeira och Azorerna:

För vuxna och barn över 10 år är det obligatori­skt att använda munskydd i kollektivt­rafiken, affärer och offentliga byggnader samt utomhus när det inte är möjligt att hålla säkert fysiskt avstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden