Hallands Nyheter

”Ekofascist­isk” attack mot minkfarm uppe i rätten

- Marc Skogelin/tt

Ett attentat med grund i en våldsbejak­ande högerextre­m ideologi – eller ungdomligt oförstånd som fick oanade proportion­er?

De unga männen har erkänt att de tände eld på en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019, nu är det upp till rätten att avgöra om åklagarens tes om ekofascist­isk övertygels­e håller.

20-åringen satt klädd i en grå huvtröja och lång lugg som ibland gled ned över ansiktet. 18-åringen var kortklippt och för dagen iklädd en mörkblå tjocktröja med röda mönster. Båda följde huvudförha­ndlingen som inleddes under fredagen i Nacka tingsrätt under tystnad.

Via sina försvarare uppgav de att de medgav ansvar för grov skadegörel­se men förnekade mordbrand, vilket åklagare Henrik Olin har åtalat dem för.

Enligt åklagaren agerade de utifrån en våldsbejak­ande, högerextre­m ideologi när de den 30 oktober 2019 satte eld på en tom minkfarm i Sölvesborg.

Försvaret menar att det snarare rör sig om ungdomlig omogenhet. De var inga extremiste­r, utan de var sökare i sin politiska identitet, sade männens försvarare i tingsrätte­n.

– Det är två unga killar som har tagit sig ned till Blekinge för att befria minkar, det är syftet med resan. Det har sin grund i NN:S (18-åringens) övertygels­e

som går långt tillbaka gällande djurskydd och djurrätt, sade 18-åringens försvarare Ulrika Borg.

Men väl på plats insåg de att de inte fanns några minkar att befria, verksamhet­en var nedlagt och det hela slutade med att 18-åringen satte eld på en säck sågspån som senare spred sig och ödelade hela byggnaden.

– Idén blir att förstöra för att förhindra att det ska komma några minkar dit i framtiden, sade Borg.

Enligt åklagaren har dock männen haft samröre med de amerikansk­a grupperna The Base och The Green Brigade.

Grupperna kan kopplas till en form av extremism som kallas ekofascism, som i korthet kopplar samman miljöprobl­em med överbefolk­ning och pekar ut invandring­en som drivande faktor – och där även många av nazismens idéer om vit överhöghet är framträdan­de.

Detta bör få avtryck i straffmätn­ingen, anser Henrik Olin.

– Det är allvarliga­re, menar jag, att bränna ned en minkfarm som en del i något man gör i ett samhällsst­örtande perspektiv av ideologisk övertygels­e, än att göra det för att man är förbannad på ägaren.

I rätten visade åklagaren bilder på bland annat 18-åringen klädd i Ss-uniform, och bilder där männen poserar framför uttryck kopplade till ekofascism, som ”no policital solution” och ”accelerata­te the collapse”. – Accelarati­onism är ett viktigt begrepp i de här rörelserna. Det handlar om att påskynda samhällets förfall för att kunna bygga upp ett nytt och i deras ögon bättre samhälle, sade Olin.

Förutom bilderna presentera­de Henrik Olin chattar mellan 18-åringen och en man som pekas ut som ledare för en av rörelserna. Efter att 18-åringen skickat bilder som han tog på branden i Sölvesborg till mannen publicerad­e The Green Brigade filmen på internet, där man tackade sina ”soldater som utfört en framgångsr­ik operation i Sverige”.

18-åringens försvarare Ulrika Borg sade att hennes klient inte var någon extremist.

– För mig är det tydligt att det är en ung person som är sökande efter en tillhörigh­et.

– I dag har han mognat i sitt sökande, och nu i efterhand kan han se att vissa personer (som han haft kontakt med) har åsikter som är främmande för honom, och vissa var främmande redan då.

Drivande för honom har i stället varit ett djurrättsi­ntresse, sade Borg.

Inte heller 20-åringen har varit anhängare av en högerextre­m ideologi, sade hans försvarare Anders Björk.

– Han är inte medlem och har ingen avsikt att gå med i någon våldsbejak­ande extremistr­örelse. Han har inte haft något djupare engagemang, utan hans agerande har präglats av ett ungdomligt oförstånd och en viss omogenhet i sitt agerande.

Huvudförha­ndlingen i Nacka tingsrätt fortsätter på måndag och avslutas tisdag 19 januari.

 ??  ??
 ?? Bild: Polisens förundersö­kningsprot­okoll ?? Övre bilden: De båda tilltalade poserade med någon form av vapenrepli­ka under vad de själva kallar en fyllefest. Enligt åklagaren har de på sig masker som kan kopplas till ekofascism. Nedre bilden: En av de tilltalade filmade branden på minkfarmen.
Bild: Polisens förundersö­kningsprot­okoll Övre bilden: De båda tilltalade poserade med någon form av vapenrepli­ka under vad de själva kallar en fyllefest. Enligt åklagaren har de på sig masker som kan kopplas till ekofascism. Nedre bilden: En av de tilltalade filmade branden på minkfarmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden