Hallands Nyheter

Moderatern­a kräver att vårdperson­al ska vaccinera sig

- Lars Larsson/tt Niklas Svahn/tt

Moderatern­a vill se en stor vaccinatio­nskampanj omgående. Ett mål ska vara att all personal i vård och omsorg ska säga ja. Vill de inte det bör de byta jobb eller omplaceras. KD och C oroas över brist på plan för vaccinerin­g.

Inför partiledar­samtalen som hölls med regeringen på fredagen krävde M-ledaren Ulf Kristersso­n nationella riktlinjer för hur regioner, kommuner och arbetsgiva­re ska agera om till exempel personal på äldreboend­en inte låter sig vaccineras.

Moderatled­aren är livrädd för att det ska vara upp till varje arbetsgiva­re att dra upp riktlinjer, med risk för flera hundra olika versioner med kaos som resultat.

Enligt lagen går det inte att tvinga en anställd att vaccinera sig och den enskilde är inte heller skyldig att uppge om han eller hon är vaccinerad. Däremot kan en arbetsgiva­re när en person anställs kräva ett vaccinatio­nsintyg.

Moderatern­a anser att den som säger nej till att vaccinera sig då ska fundera på att byta jobb eller att acceptera omplacerin­g.

Vänsterpar­tiet, som vill se ett stopp för utförsäljn­ingar och privatiser­ingar inom vården under pandemin, tycker det är viktigt att regionerna fortsätter vaccinera – trots att Sverige får färre vaccindose­r nästa vecka.

– Det är viktigt att regionerna sköter det på ett bra sätt, att man slutar bunkra vacciner. Det måste ut, och prioritera­de grupper måste få företräde, så det inte går till sjukhusled­ningar eller de med privata sjukvårdsf­örsäkringa­r, säger partiledar­en Nooshi Dadgostar.

Centerpart­iet och Kristdemok­raterna vill ha svar från regeringen om det finns en hållbar plan för massvaccin­eringen, utan risker för bakslag.

– Alla hinder för massvaccin­ering måste undanröjas för att undvika vårens senfärdigh­et med testning och spårning, säger Centerleda­ren Annie Lööf.

Kristdemok­raterna vill se en öppet redovisad nationell plan för vaccinerin­gen. Partiledar­en Ebba

Busch oroar sig för hur samhället ska klara den enorma uppgiften, inte minst den tredje vaccinatio­nsfasen när uppemot sex miljoner människor ska få sprutan i maj och juni.

– En av coronakomm­issionens stora kritikpunk­ter var bristen på statlig styrning.

Vi har inte råd att göra om samma misstag igen, säger Kd-ledaren Ebba Busch.

 ??  ?? Ulf Kristersso­n.
Ulf Kristersso­n.
 ??  ?? Ebba Busch.
Ebba Busch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden