Hallands Nyheter

Pfizer drar ner – Sverige får färre antal vaccindose­r

-

Läkemedels­bolaget Pfizer drar ner på leveranser­na av sitt vaccin mot covid-19. För Sveriges del innebär det ett minskat antal doser de kommande fyra veckorna.

– Det är förstås väldigt olyckligt att det kommer just nu, säger Anders Tegnell.

Läkemedels­jätten Pfizer drar ned på leveranser­na av sitt vaccin mot covid-19 till Europa för att ställa om till en högre produktion­stakt.

Sveriges vaccinsamo­rdnare Richard Bergström bekräftar att även Sverige kommer att få färre doser de kommande veckorna.

“Pfizer har meddelat att med start nästa vecka och under fyra veckor får vi färre doser per vecka”, skriver han i ett sms.

Totalt rör det sig om cirka 15 procent färre doser, enligt Richard Bergström. Nästa vecka handlar det om ungefär 25 procent färre doser, enligt Folkhälsom­yndigheten.

– Det är förstås väldigt olyckligt att det kommer just nu när vi vaccinerar personer som verkligen behöver skyddet, även om 15 procent inte är en jättestor skillnad så är det ändå en viktig skillnad, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

Orsaken är att Pfizer ska öka produktion­stakten till två miljarder vaccindose­r per år, från tidigare 1,3 miljarder, och bolaget tillägger att leveranser­na till alla länder i Europa påverkas. Det är oklart hur lång tid uppgraderi­ngen av produktion­sanläggnin­garna kommer att ta.

Enligt Pfizer kommer vaccinet att levereras i minst samma totala mängd under det första kvartalet som tidigare avtalat.

– Det här påverkar leveranser på kort sikt, under några veckor. Men det kommer förhoppnin­gsvis ge en betydande ökning av doser i slutet av februari och mars, säger Pfizers svenska kommunikat­ionschef Ulrika Goossens.

Hittills har Sverige fått 170 625 doser, enligt Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik.

Tegnell anser att regionerna även fortsättni­ngsvis bör använda all vaccin som kommer, och inte spara vaccin för den andra sprutan.

– Så mycket mindre är det inte, och det är viktigt att få sin första dos. Sedan vet vi att, om det mot förmodan är så att det inte dyker upp tillräckli­gt med vaccin för att ge en andra dos till alla precis när de behöver den, så går det att ge den lite senare.

Folkhälsom­yndigheten hänvisar till Läkemedels­verket som gör bedömninge­n att man kan vänta med den andra dosen i upp till sex veckor.

Hälsominis­trarna i sex länder, däribland Sverige, har i ett brev till Eu-kommission­en uttryckt ”allvarlig oro” på grund av leveransfö­rseningarn­a.

”Det är mycket angeläget för regeringen att leveranser­na fungerar från tillverkar­en och att vaccinprod­uktionen kan skalas upp enligt plan”, säger socialmini­ster Lena Hallengren i en skriftlig kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden