Hallands Nyheter

Ekofascism – nazistiska idéer i en klimatskru­d

- Marc Skogelin/tt

Attacken mot en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019 kan enligt åklagaren spåras till den så kallade ekofascism­en. Begreppet är för många nytt – men idéerna i stort är gamla. Mycket av inspiratio­nen hämtas från Nazityskla­nd.

– Det har återfunnit­s av en ny generation högerextre­ma som ett svar på klimatkris­en, säger forskaren Maria Darwish.

Två unga män står åtalade för att ha bränt ned en minkfarm i oktober 2019. Under fredagen inleddes huvudförha­ndlingen i målet i Nacka tingsrätt, och enligt både åklagaren och Säpo som utrett händelsen är åtalet det första i sitt slag där ekofascism pekas ut som ideologisk­t motiv.

– Det är många som hajar till när de hör begreppet ekofascism, för man tänker ofta att det är kopplat till den autonoma vänstern, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejak­ande extremism.

– Men det är en ideologi som känneteckn­as av en samhällskr­itik och naturroman­tik, och att drastiska lösningar behövs för problem med överbefolk­ningen. Här finns även rasbiologi och ett nationalso­cialistisk­t arv.

Maria Darwish är doktorand i genusveten­skap vid Örebro universite­t och har skrivit en avhandling om ekofascism­ens förhålland­e till bland annat genus och klimatförn­ekelse. Hon säger att det framför allt går att koppla ekofascism­en till det nazistiska begreppet blod och jord.

– Blod och jord bygger på att rasidentit­et är tätt sammankopp­lat med jorden eller landet, det vill säga området som man menar tillhör ”sin ras”, säger hon.

– Och kommer någon utifrån som inte tillhör den tilltänkta ”rasen” anser man att det ödelägger ekosysteme­t.

Det hänger samman med att nazister hävdar att det precis som i djurriket finns olika raser av människor, säger Darwish.

– Människan är ju så klart en art, inte flera. Men nazister vill inte att människor från olika delar av världen ska få barn tillsamman­s, för då blandas gener från olika arter, enligt dem.

Målet för anhängarna är därmed att skapa ett vitt samhälle, där människor är separerade – och att var och en ska vara ”där de hör hemma”, säger Jonas Trolle.

– Man vill ha gränser både för ekologin, naturen och mänsklighe­ten, säger han.

Det är dock tydligt att man inte anser att alla människor är lika mycket värda. Kvar finns idén om den vita överhöghet­ens förträffli­ghet, säger Trolle. Innebär då allt detta att ekofascist­er delar syn på klimatet med vetenskape­n – vill de exempelvis att Parisavtal­et uppfylls? Nja, svarar Maria Darwish.

– Inom ekofascism­en är man mer intressera­d av den närmare miljön, som avskogning och ren luft. De är väldigt emot allt som har med globala avtal att göra, de är ju anti-intellektu­ella och litar inte på vetenskape­n.

Sådan skepsis bygger på antisemiti­ska konspirati­onsteorier om att judar och en ”global elit” styr världen med målet att utradera den vita människan, säger Darwish. – Så vad gäller Parisavtal­et anser man nog att sådana avtal ska brytas och att varje område eller folkslag tar hand om sitt.

Gällande det aktuella fallet i Sölvesborg är det enligt Jonas Trolle uppenbart att de misstänkta hade inspirerat­s på internet, vilket är vanligt när det kommer till dagens radikalise­ringsproce­sser.

Gemensamt för många av de extremistr­örelser som i dag får fäste är att de saknar tydlig struktur och ledare. I stället diskuteras det fritt på nätet, där tankarna snabbt kan spridas.

Vad gäller just ekofascism­en ser han en risk, även om han inte vill förstora den, i att människor kan lockas av vad som först framstår som ett harmlöst värnande om miljön.

– Och att det där sedan finns insmuget ett budskap som är ett radikalise­rande extremistm­oment. Det är ju problemati­skt.

Även Maria Darwish tror att ideologier som ekofascism kan få fäste på ett annat sätt nu än tidigare.

– Det finns i dag ett starkt krisnarrat­iv i världen generellt, och fascism trivs i samhällen i kris.

Dessutom pekar allt åt fel håll vad gäller klimatkris­en, säger hon. När det då finns gammalt nazistiskt tankegods som hanterar sådana frågor, och där en tydlig lösning pekas ut, blir det tacksamt för nutida extremiste­r att anamma de idéerna, vilket nu verkar ske, säger Maria Darwish.

– Det har återfunnit­s av en ny generation högerextre­ma som ett svar på klimatkris­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden