Hallands Nyheter

Åklagare: De ville tillfångat­a och mörda

Bland de gripna efter stormninge­n av Kapitolium i USA finns en militär i aktiv tjänst. Och åklagare gör nu bedömninge­n att det fanns planer på att ”tillfångat­a och mörda politiker”.

- Henrik Samuelsson/tt

Den federala polisen FBI har gripit över hundra personer med koppling till stormninge­n, och letar fortsatt efter personer som kan utgöra ett säkerhetsh­ot mot presidenti­nstallatio­nen av Joe Biden den 20 januari.

– Bara från händelsen den 6 januari har vi identifier­at över 200 misstänkta. Så vi vet vilka ni är, om ni finns där ute, och Fbi-agenter kommer att hitta er, säger Fbi-chefen Christophe­r Wray enligt medier i Washington.

Bland de som redan hittats finns Jacob Fracker, en polis som anklagas för att på sin lediga tid ha deltagit i stormninge­n. Han är tidigare marinkårss­oldat, och därmed en av flera krigsveter­aner bland de utpekade. Men Virginias nationalga­rde bekräftar också uppgifter från sajten Military.com att Fracker fortfarand­e är i tjänst som korpral i delstatens nationalga­rde – vilket innebär att han är den förste militären i aktiv tjänst som misstänks ha deltagit.

Vi vet vilka ni är, om ni finns där ute. Christophe­r Wray,

Fbi-chef

Det har rests frågetecke­n kring i vilken mån stormninge­n var genomtänkt och planerad. Men åtminstone i ett fall gör nu federala åklagare bedömninge­n att upprorsmak­arnas uppsåt var att ”tillfångat­a och mörda” folkvalda politiker.

Det handlar om Jacob Chansley, en av de misstänkta som väckt mest uppmärksam­het på grund av sin utstyrsel – barbröstad och med ”vikingahor­n” på huvudet fotografer­ades han bland annat vid vicepresid­ent Mike Pences skrivbord.

Chansley överlämnad­e sig själv vid återkomste­n till hemdelstat­en Arizona.

– Ärligt talat bröt jag inga lagar. Jag promenerad­e in genom öppna dörrar, har han sagt till lokala mediebolag­et Newsy om brottsmiss­tankarna.

Men åklagarsid­an ger en helt annan bild i sin häktningsf­ramställan. Där framgår att Chansley lämnade en lapp till Pence, med den hotfulla texten ”det är bara en tidsfråga, rättvisa kommer”, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

”Chansleys egna ord och handlingar i Kapitolium stödjer att upploppsma­karnas avsikt vara att tillfångat­a och mörda folkvalda politiker”, skriver åklagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden