Hallands Nyheter

Sjukhus rasade i jordskalv – minst 35 personer döda

-

Minst 35 personer har omkommit i ett kraftigt jordskalv på den indonesisk­a ön Sulawesi, enligt myndighete­rna. Flera byggnader har kollapsat, däribland ett sjukhus, och människor har fastnat i rasmassorn­a.

Det kraftiga skalvet, med en magnitud på 6,2, inträffade natten mot fredagen lokal tid (i torsdags kväll svensk tid) strax utanför staden Majene, på omkring en mils djup. Hundratals personer skadades och minst 15 000 tvingades fly sina hem och bege sig mot mer höglänt terräng.

– Gudskelov är vi okej just nu, men vi kände nyss ännu ett efterskalv, säger Sukri Efendym, 27, som bor i området.

Skalvet, och flera efterskalv, har skadat fler än 300 bostadshus och två hotell. Ett sjukhus i Majene har också kollapsat, och det finns uppgifter om att såväl patienter som personal är instängda i rasmassorn­a.

– Vägarna har brutits sönder och många byggnader har kollapsat, vittnar 28-årige Hendra.

Hittills har tiotals efterskalv registrera­ts. Indonesien­s myndighete­r befarar flera kraftiga skalv, och flaggar för att det kan innebära att tsunamier hotar kustområde­n. Bara några timmar före skalvet under natten mot fredagen hade ett annat skalv inträffat, med en magnitud på 5,9.

Indonesien­s president Joko Widodo har framfört sina kondoleans­er i ett videomedde­lande till offer och anhöriga. Han uppmanar invånarna att behålla lugnet, och myndighete­rna att intensifie­ra sökinsatse­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden