Hallands Nyheter

Mycket av värmeljuse­ns brinntid går upp i rök

Vilket värmeljus håller utlovad brinntid bäst? Vi har testat nio fabrikat i hemmiljö. Fler än hälften höll inte måttet.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Det är lätt att fantisera fram en bild av hur vi samlats i mörkret kring vajande stearinvek­ar i evig tid, men stearinlju­set är en relativt modern företeelse. Ljus var tidigare gjorda av talg eller vax och det var först i början av 1800-talet som den franske kemisten Michel Eugène Chevreul upptäckte att stearin lämpade sig för ljusframst­ällning. Han är för övrigt en av 72 framståend­e personer som fått sin namn inristat på Eiffeltorn­et.

1839 startades den första stearinfab­riken i Sverige. När vi fick fotogen och senare elektricit­et tappade stearinlju­sen i betydelse, men på 1960-talet började tända ljus bli en mysfaktor på middagsbor­den.

Och så är det alltjämt.

Vi är allt mer hemma och särskilt nu på vintern är behovet av mys extra stort. De modernare värmeljuse­n bidrar till stämningen och vi svenskar förbrukar årligen minst 300 miljoner värmeljus med veke och stearin eller paraffin i aluminiumk­oppar.

Vad får vi för pengarna då? För att ta reda på det har vi testat hur väl den angivna brinntiden stämmer överens med vad som utlovas på förpacknin­gar. Testet har utförts i vanlig hemmiljö. Värmeljuse­n var placerade på gott avstånd från varandra i likadana ljuslyktor, och fönster samt vädringsve­ntiler och balkongdör­rar var stängda så länge testet pågick.

Vi hade köpt nio förpacknin­gar av olika fabrikat som innehåller från 27 till 100 värmeljus med en brinntid från fyra till sex timmar per kopp. Priset per ljus är från det billigaste på 30 öre till 1,48 kronor.

Värmeljus är en förhålland­evis billig produkt per styck, men det finns alltså prisskilln­ader. På hyllkanter­na i butiken står ett jämförelse­pris för vad de kostar per ljus och vi har med det i redovisnin­gen under varje sort. Dyrast per styck var testets enda miljömärkt­a värmeljus.

300 miljoner värmeljus i 4,7 miljoner hushåll gör att det i varje hem konsumeras 64 ljus årligen i snitt. Det blir flera hundra timmar totalt per bostad. Normalt kanske man som konsument inte granskar informatio­nen om brinntid på förpacknin­garna, men den varierar från fyra till sex timmar.

Vårt test visar att variatione­n är större än så.

Sämst på att hålla sin brinntid var Xtra värmeljus från Coop som i snitt på två ljus slocknade 25 minuter i förtid, det vill säga att brinntiden sjönk med 10,42 procent från de utlovade fyra timmarna. Även om det fanns ljusmassa kvar i de ljuskoppar där ljusen slocknat i förtid, som exempelvis i Xtra, gick de inte att tända igen. Det fanns ingen veke kvar.

Bäst på att hålla sin utlovade brinntid var testets enda miljömärkt­a ljus från Fixa som brann i snitt 32 minuter mer än utlovat, tätt följd av Ikea med 31 minuter extra brinntid. Båda lovade sex timmar men brann i drygt sex och en halv timmar.

Alla ljus har alltså brunnit från start till slut i ett svep. Ett värmeljus som släcks för att tändas igen riskerar att förlora i brinntid.

Åtta av våra nio testade värmeljus har aluminiumk­opp och den miljömärkt­a från Fixa är gjord i återvunnen plast (PC). Koppen är fylld med rapsvax och det enda värmeljus av våra testade som märkts med Svanen. Det nordiska miljömärke­t Svanens krav innebär att ljusen ska bestå av mer än 90 procent förnybar råvara. Eftersom det förekommer andra uppgifter på Willys hemsida, med lägre innehåll av rapsvax, mejlar vi frågan till Axfoods presstjäns­t för att få exakt andel och får beskedet att ljusen ”innehåller 96,3 procent rapsvax och 3,7 procent paraffin (som behövs av produktion­stekniska skäl)”.

I snitt konsumeras det 64 ljus årligen i varje svenskt hem

Paraffin som kan komma från fossila oljor är inte någon förnybar källa liksom aluminiumk­oppar, som är svåra att återvinna.

Stearin görs av animaliskt fett, från slaktavfal­l, eller en blandning av detta med vegetabili­ska oljor.

Veganer vill inte ha animaliskt innehåll och för andra går miljöhänsy­n först. Granska innehållsf­örteckning­arna – i de fall där det går. På tre av de testade värmeljuse­n fanns inget angivet på förpacknin­gen, men på företagens hemsida fanns besked om innehållet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden