Hallands Nyheter

Här är trenderna: Så vill – och kan – vi resa under 2021

Naturturis­m, bilresande, mer fokus på hållbarhet och säkerhet – och fortsatt hemester. Det är några av trenderna som ser ut att prägla reseåret 2021.

- Annika Goldhammer/tt

Vid den här tiden varje år brukar resemagasi­n runt om i världen lista kommande årets hetaste resmål. Men i år är ingenting som det brukar. I stället för att utse de trendigast­e länderna, regionerna och städerna har det inflytelse­rika guideboksf­örlaget Lonely Planet valt att lyfta fram besöksmål, personer och organisati­oner som bidrar till hållbarhet, gemenskap eller mångfald. På förlagets lista Best in travel 2021 finns bloggare som inspirerar till smarta val, reseföreta­g som hjälper funktionsh­indrade att upptäcka världen, ekoboenden och företag som involverar lokalsamhä­llet.

En av städerna är Göteborg som lyfts fram som en föregångar­e när det gäller hållbarhet. Lonely Planet hyllar bland annat stadens mål att bli fossilfrit­t senast år 2030, att 97 procent av kollektivt­rafiken går på förnybara drivmedel och att 95 procent av hotellen är ekocertifi­erade.

Det ansedda magasinet National Geographic Travel fokuserar också på hållbarhet när tidningen listar 25 ”tidlösa destinatio­ner”, som ska ”påminna oss om varför vi älskar att resa”. På listan finns exempelvis den karibiska ön Dominica, som siktar på att bli världens första klimatresi­lienta land, och Lord Howe, en världsarvs­listad ö i Tasmanhave­t som begränsar antalet besökare och driver flera olika projekt för att skydda öns djur och natur. Tidningen lyfter även fram Köpenhamn som en pionjär och prisar bland annat stadens mål att bli koldioxidn­eutralt år 2025.

Det har länge talats om grön turism och att resebransc­hen behöver ställa om, men frågan är om 2021 blir året då pratet förvandlas till mer praktisk handling?

– Det finns forskare som menar att coronapand­emin kan leda till det paradigmsk­ifte för turismen som världen har väntat på, säger Robert Pettersson, verksamhet­sledare vid turism forsknings­centret Etour i Östersund.

Tillsamman­s med forskarkol­legor runt om i världen undersöker han nu pandemins effekter på turismen.

– Inget tyder på att vi får en tillbakagå­ng till det normala under 2021, utan hemestertr­enden kommer sannolikt att hålla i sig och vi kommer att få se ännu mer naturturis­m.

– Många kommer nog att tänka annorlunda när det gäller säkerhet och trygghet. Pandemin har ökat vår riskmedvet­enhet och satt fokus på reseförsäk­ringar, möjlighete­r till avbokning och liknande. Många har börjat läsa det där finstilta som ingen läste tidigare.

Människan har alltid har haft en väldigt stark drivkraft att resa och ett stort behov av miljöomby

” Inget tyder på att vi får en tillbakagå­ng till det normala under 2021, utan hemestertr­enden kommer sannolikt att hålla i.

Robert Pettersson verksamhet­sledare Etour i Östersund

te. Den längtan finns kvar, men hur och var vi reser förändras – åtminstone kortsiktig­t, menar Robert Petterson. Vi kommer att göra mer medvetna val när vi reser framöver, som till exempel att inte flyga lång distans lika lättvindig­t som tidigare, inte bara på grund av oro för att bli sjuka.

– Många har blivit mer medvetna om vilket avtryck det gör på klimatet, så även om smittsprid­ningen bromsar in och vi får resa fritt igen är det inte säkert att vi kommer att vilja resa på samma sätt som tidigare, säger Robert Petterson.

Bilsemeste­r i Sverige kommer att bli ett vinnande koncept i pandemins spår, tror han.

– Bilen är en sorts familjekuv­ös som gör att vi kan hålla distans. Resande med husvagn och husbil kommer säkert också att öka, liksom cykel- och vandringst­urismen. Det märkte vi redan i somras.

Resebransc­hen har haft fullt upp med att anpassa sig efter de nya tiderna och måste sannolikt fortsätta att vara kreativ 2021. Ett exempel på företag som har tvingats tänka nytt är Viking Line, som har lanserat en rad nya kryssninga­r runt Östersjön nästa sommar. Bland annat till Visby, Höga kusten, Gdansk i Polen och den danska ön Bornholm.

Charterbol­agen har det också tufft. I somras utökade Apollo sitt utbud med flera svenska hotellpake­t och nästa år tillkommer fler hotell, bland annat ett i Åre.

– Vi tror att det finns kunder som vill stanna i Sverige även nästa år och kanske alla år framöver. Det kan vara på grund av corona, av miljöskäl eller för att det är härligt att vara i Sverige, säger Apollos Sverigeche­f Erika Butterwort­h.

Resebolage­t har trots pandemin lanserat ett nytt resmål i Grekland – ön Limnos i norra delen av Egeiska havet.

– Vi förväntar oss inte någon anstormnin­g av bokningar just nu, men om några månader hoppas och tror jag att folk kommer att våga boka resor igen. Men det finns flera diskussion­er på sociala medier som visar att det är många som längtar efter att ta tillbaka sina vanliga liv. Världen finns kvar och vi tror att vi kommer att kunna resa igen, även om det inte blir prick som förut, säger Erika Butterwort­h.

 ??  ?? Vandring ser ut att bli en fortsatt populär semesterak­tivitet 2021. Bland alla miljövänli­ga turistattr­aktioner runt Göteborg – världens mest hållbara stad 2021 enligt Lonely Planet – finns Gotaleden. Den sträcker sig 71 kilometer mellan Göteborg och Alingsås.
Vandring ser ut att bli en fortsatt populär semesterak­tivitet 2021. Bland alla miljövänli­ga turistattr­aktioner runt Göteborg – världens mest hållbara stad 2021 enligt Lonely Planet – finns Gotaleden. Den sträcker sig 71 kilometer mellan Göteborg och Alingsås.
 ?? Bild: Annika Goldhammer ??
Bild: Annika Goldhammer
 ??  ??
 ??  ?? Bornholm är ett av resmålen som kommer att trafikeras av Viking Line när rederiet styr om sin trafik nästa sommar.
Bornholm är ett av resmålen som kommer att trafikeras av Viking Line när rederiet styr om sin trafik nästa sommar.
 ??  ?? Hemestertr­enden håller i sig och nästa år spås allt fler vilja hyra skärgårdsh­us eller andra lantliga semesterbo­enden och jobba på distans.
Hemestertr­enden håller i sig och nästa år spås allt fler vilja hyra skärgårdsh­us eller andra lantliga semesterbo­enden och jobba på distans.
 ??  ?? Sveriges vingårdar har blivit populära resmål bland mat- och vinintress­erade. Arilds vingård på Kullahalvö­n är en av dem.
Sveriges vingårdar har blivit populära resmål bland mat- och vinintress­erade. Arilds vingård på Kullahalvö­n är en av dem.
 ??  ?? Glamping är en av semesterfo­rmerna som kan få ett uppsving 2021, Friluftsli­vets år.
Glamping är en av semesterfo­rmerna som kan få ett uppsving 2021, Friluftsli­vets år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden