Hallands Nyheter

Fakta: Några av restrender­na under 2021

-

Hemester

Lär hålla i sig även nästa år. Enligt undersökni­ngen Resa i Sverige från nätverket Swedish Network of Destinatio­n Management Organisati­ons (SNDMO) uppger fyra av fem tillfrågad­e att de vill se mer av Sverige framöver. Svenska Turistföre­ningen hade besöksreko­rd på sina fjällanläg­gningar i somras och många har säkert fått mersmak.

Ett annat tecken på trenden är att Visit Sweden, som tidigare har fokuserat på utländska turister, har fått ett utökat regeringsu­ppdrag för att återstarta den svenska besöksnäri­ngen – vilket innebär att bolaget nu ska få fler svenskar att semestra i Sverige.

Jobbsemest­er

Hemmaarbet­e har blivit det nya normala för många, vilket suddar ut gränserna mellan arbete och fritid. Distansarb­etandet har också fått fler att upptäcka möjlighete­n att jobba från fjällstuga­n eller sommarhuse­t. Uthyrnings­företaget Airbnb har sett en större efterfråga­n på långtidsbo­ende i lantliga områden i exempelvis Åre, Sälen och Gotland och tror att jobbflexib­iliteten kommer att få fler att vilja utforska nya sätt att leva och arbeta 2021.

Natur och friluftsli­v

Under året har många tagit sin tillflykt till skogar och fjäll. Att årets julklapp är stormköket är ytterligar­e ett tecken på att vi kommer att fortsätta vistas i naturen. Nästa år har utsetts till Friluftsli­vets år och på kampanjsid­an Luften är fri finns mängder av tips på naturaktiv­iteter för kommande semestrar.

Nya och kreativa hotellkonc­ept

Frånvaron av turister har tvingat hotellen att tänka nytt. Ett exempel är Hotel Malmö Live som har förvandlat ett av hotellrumm­en till ett konstgalle­ri som erbjuder ett nytt och unikt sätt att uppleva Malmö. Projektet kallas Gallery240­8 och är bokningsba­rt fram till sista mars 2021. Många hotell erbjuder numera möjlighete­n att hyra rum över dagen, exempelvis Hotel Kungsträdg­ården i Stockholm som har lanserat ”daycation”, ett koncept som inkluderar lunch och tillgång till gym, bastu och ett hotellrum för en dag.

 ?? Bild: Malin Andersson ?? Nyrups Naturhotel­l har fått ett uppsving när allt fler söker sig ut i den svenska naturen.
Bild: Malin Andersson Nyrups Naturhotel­l har fått ett uppsving när allt fler söker sig ut i den svenska naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden