Hallands Nyheter

Klanen Maldini Milan

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Maj 2007, två dagar efter att Carlo Ancelottis mäktiga AC Milan – med spelare som Kaká, Andrea Pirlo, Alessandro Nesta och Filippo Inzaghi – besegrat Rafa Benítez Liverpool och lyft Champions League-pokalen på Olympiasta­dion i Aten hade spelare och familjer slutit upp för en segertills­tällning i Milano. I ett ikoniskt klipp lirar Clarence Seedorf, ytterligar­e en nyckelpjäs i den framgångsr­ika Rossoneri-upplagan, fotboll mot ett 15-tal barn på San Siros gräsmatta. Holländare­n joggar med lätthet runt och kontroller­ar bollen i svärmen av barn när plötsligt en pojke från ingenstans dyker upp och med en perfekt glidtackli­ng stjäl bollen från honom.

Den femårige pojkens namn? Daniel Maldini, son till den dåvarande Milan-kaptenen Paolo Maldini.

– Det är en cool video. Det var 15 ungar som försökte ta bollen från mig, sen kliver Daniel in och visar sin talang. Håll ett öga på honom – han kan bli bra, berättade Seedorf för Fourfourtw­o.

Klippet blev en viral succé och hoppet om att släkten Maldini skulle ha en rödsvart framtid även den dag Paolo lade skorna på hyllan föddes på nytt. Att söner går i sina fäders fotspår är ingen anomali i fotbollssa­mmanhang. Där finns Peter och Kasper Schmeichel, Lilian och Marcus Thuram, Patrick och Justin Kluivert och Mazinho, med sönerna Thiago och Rafinha, bland många andra. Men det finns inget namn som är så starkt förknippat med en enskild klubb som Milan och familjen Maldini.

Daniels farfar Cesare Maldini lade grunden för vad som skulle bli en dynasti i AC Milan när han 1954 lämnade Trieste, nära den slovenska gränsen, för Milano. Cesare

vann fyra ligatitlar och bärgade som lagkapten Milans allra första Europacupt­itel innan han fortsatte sin bana som tränare i både Milan och det italienska landslaget. Som spelare kom han dock att överskugga­s av sonen, Paolo, som efter debuten som 16-åring växte ut till en klubbikon. Han förblev Milan trogen under hela karriären där han vann scudetton sju gånger och fem Champions League-titlar.

Nu är det upp till hans son att fortsätta dynastin.

Daniel, född 2001, må ha ärvt talangen, men han måste ändå ses som något av familjens svarta får. Pappa och farfar var utomordent­liga försvarssp­elare och till och med storebror Christian – som också fostrats i Milans akademi och som numera spelar i Serie C-klubben Pro Sesto – har följt i familjens stolta försvarsan­or. Daniel, å andra sidan, har brutit mot familjetra­ditionen.

– Daniel är mer av en tia. En playmaker och en målskytt. Han är den ende i familjen med de attributen. Han är mer av en poet med bollen, förklarar Paolo Maldini för DAZN.

Men likheterna finns fortfarand­e där:

– Han är ambidexter, likt jag, och vi delar samma karaktär. Jag känner också igen mig själv i sättet han rör sig på planen, precis som många kände igen min far när de först såg mig, säger han.

Daniel, som nyligen medverkade i Uefas lista över de 50 hetaste talangerna att hålla ögonen på under 2021, gjorde sin seniordebu­t för Milan för nästan exakt ett år sedan. Den här säsongen, när Milan gått som tåget och toppar Serie A, har han begränsats till fem inhopp i ligaspelet och en start i Europa League, men när Daniel hoppade in mot Juventus häromvecka­n passerade han en anmärkning­svärd milstolpe för familjen Maldini. Tillsamman­s har nu Cesare (347), Paolo (647) och Daniel (6) passerat 1000 Serie A-framträdan­den för Milan. Och fler verkar det kunna bli.

Dynastin må ha inletts så tidigt som 1954, men hela 66 år senare återfinns namnet Maldini alltjämt i Milans laguppstäl­lningar på San Siro. Han må vara en annorlunda spelare än hans far och farfar, men med det namnet på ryggen får Daniel Maldini stå ut med att ha mycket att leva upp till.

 ?? Arkivbild: John Sibley ?? 19-årige Daniel Maldini har brutit mot familjetra­ditionen och är en offensiv spelare.
Arkivbild: John Sibley 19-årige Daniel Maldini har brutit mot familjetra­ditionen och är en offensiv spelare.
 ?? Arkivbild: Zanardelli ?? Daniel Maldinis pappa Paulo (bilden) , liksom farfar Cesare var effektiva försvarare för Milanoklub­ben.
Arkivbild: Zanardelli Daniel Maldinis pappa Paulo (bilden) , liksom farfar Cesare var effektiva försvarare för Milanoklub­ben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden