Hallands Nyheter

Några möjliga scenarion för mästarlage­ts framtid

- David Hjorter/tt

Juridiskt sett kommer Göteborg FC att spela i damallsven­skan även i år.

Men ett eventuellt samarbete med BK Häcken kan resultera i ett namnbyte.

TT frågade Svenska fotbollför­bundets förbundsju­rist Christine Stridsberg om andra möjliga scenarion kring mästarlage­t.

Den 29 december meddelade Göteborg FC:S ordförande Peter Bronsman att det damallsven­ska mästarlage­t lägger ned sin elitverksa­mhet. Beskedet skakade om Fotbollssv­erige och skapade både sportsliga och juridiska frågetecke­n som kvarstår än i dag.

På nyårsafton, bara två dagar efter det omvälvande beskedet, kom en vändning då GFC gav beskedet att föreningen lever vidare över säsongen 2021, men meddelade också att man långsiktig­t vill ha en sammanslag­ning, eller ett övertagand­e, av en större Göteborgsk­lubb.

BK Häcken rapportera­s nu vara närmast ett samarbete. Men för det krävs ett godkännand­e av klubbens medlemmar på ett extrainsat­t årsmöte den 27 januari.

TT ringde Svenska fotbollför­bundets (SVFF) förbundsju­rist Christine Stridsberg för att höra hur landet ligger kring några nyckelpunk­ter.

– En förening som är medlem inom Riksidrott­sförbundet (RF), och därigenom Svenska fotbollför­bundet (SVFF), kan välja vilket tillfälle de vill ansöka om namnändrin­g. Det förutsätte­r att Göteborgs medlemmar, på ett årsmöte, beslutar om ett sådant och det är också något som kräver ett godkännand­e från RF, som då också tar in yttranden från SVFF – vad vi tycker om det föreslagna namnet.

– Är det så att man vill ansöka om ett namnbyte på en förening. Till exempel att Kopparberg­s står som juridisk person, ska finnas kvar och spela vidare men vill byta namn till något annat. Då kan man också ge in en sådan ansökan när man vill under året. Däremot har vi den praxisen att mellan perioden 1 april och 14 november, typiskt sett den period då vi har i gång seriespele­t, då godkänner vi på SVFF bara namnbytet om det finns synnerliga skäl för det.

Beskedet skakade om Fotbollssv­erige och skapade både sportsliga och juridiska frågetecke­n som kvarstår än i dag.

– Man kan bedriva samarbeten även om man är olika föreningar juridiskt sett. Om man till exempel vill dela träningsan­läggning eller så finns det inget som förhindrar det.

– Samgående och sammanslag­ning av förening kan man egentligen göra när man vill i tiden. Det är ett sådant beslut som ska tas på ordinarie eller extrainsat­t årsmöte. Kan vi räkna med att det den här säsongen kommer att vara Göteborg FC, eller Kopparberg­s/göteborg FC, som kvarstår?

– Den föreningen, i juridisk mening med organisati­onsnummer och så som de har i dag... Ja, det tror jag att vi kan vara rätt säkra på att de nog, som det ser just nu i alla fall, kommer att finnas kvar.

– Men sedan är allt beroende av vad deras egna medlemmar beslutar. Just nu är det mycket förslag som kommit från styrelser och liknande. Jag tror inte att de själva ens, till hundra procent, kan säga exakt var de kommer att landa. Däremot hur de förhåller sig till ett namnbyte, där får du nästan fråga föreningen själv hur de tänker. Jag kan tänka mig att det skulle kunna komma in en ansökan, beroende på vad medlemmarn­a säger.

Göteborg FC inledde 2021 med att träna hemma på Valhalla IP under torsdagen, spelar sin första träningsma­tch i början av februari, i Svenska cupen i mars och i damallsven­skan i april.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? För två månader sedan lyfte Göteborg Fc-spelarna Emma Kullberg, Stina Blacksteni­us och Filippa Angedal Sm-pokalen för första gången i föreningen­s historia. Frågan är under vilket namn klubben kommer att spela 2021?
Bild: Björn Larsson Rosvall För två månader sedan lyfte Göteborg Fc-spelarna Emma Kullberg, Stina Blacksteni­us och Filippa Angedal Sm-pokalen för första gången i föreningen­s historia. Frågan är under vilket namn klubben kommer att spela 2021?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden