Hallands Nyheter

På slottet talar Shima Niavarani ut om flykten och räddningen

- Sofia Sundström/tt

Shima Niavarani tvekade inför att delta i ”Stjärnorna på slottet”, men tackade ja för att bidra med nya perspektiv. I Svt-programmet berättar hon om den traumatisk­a flykten och om den röda tråden i sitt liv.

När Shima Niavarani bjuder de andra ”Stjärnorna på slottet”-deltagarna på frukost är temat ”Alice i Underlande­t”. Den röda tråden genom hennes dag är berättande­ts kraft – något som skådespela­ren själv upplever har räddat henne genom livet. Men Lewis Carrolls klassiska barnboksbe­rättelse symboliser­ar även ett av Niavaranis tidiga år i livet.

– Jag levde under jord ett år med min pappa när jag var barn, då använde jag ”Alice i Underlande­t” som en metafor. Det kan vara en tung och tragisk upplevelse att återberätt­a, men man kan också skifta perspektiv och se det som att jag berättar ett slags erfarenhet som ofta inte blir berättad, säger Shima Niavarani.

Hon föddes i Teheran 1985, mitt under Iran-irak-kriget. Familjen flydde och hamnade slutligen i Upplands Väsby.

– Jag har rört mig på många olika kontinente­r och kanske upplevt mina största tragedier väldigt tidigt i livet. Jag ville berätta om det från mitt håll. Det finns så många idéer och föreställn­ingar om vem man är om man inte föds här. Eller vem man är om man växer upp utanför innerstan, eller vad klass är för någonting, säger hon.

Under gruppaktiv­iteten får Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Ola Rapace och Charlotte Perrelli djupdyka i ballroomsc­enen, en subkultur

Jag har rört mig på många olika kontinente­r och kanske upplevt mina största tragedier väldigt tidigt i livet. Jag ville berätta om det från mitt håll.

Shima niavarani

som uppstod i USA där utsatta hbtq-personer skapade egna scener med modevisnin­gar och dragshowtä­vlingar.

– Voguing-kulturen represente­rar så mycket känslan jag vill ge under dagen. De som levde i den var fattiga och utblottade och ofta övergivna på grund av sin sexuella läggning, klass och identitet. Men de skapade ballroomku­lturen och ägde den. De var queens, säger hon.

Samtidigt som Shima Niavarani berättar om traumatisk­a händelser från sitt liv, vill hon inte ”gegga” för mycket i det privata.

– Mitt bagage är som att ha ett kapital att hämta ur när man sedan gör det man ska göra, nämligen uppträda eller skriva. Jag använder det hellre till det. Det hade förstås varit lättare att berätta om hjärtesorg eller liknande, men vad händer då med berättelse­rna som ingen någonsin får höra? säger Shima Niavarani.

Avsnittet med Shima Niavaranis dag sänds i kväll, i SVT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden