Hallands Nyheter

Nytt bolag tar över hämtning av avfallet

- Jennie Persson

Halland: Ohlssons Invest AB vann Vivabs upphandlin­g och kommer att ta över sophämtnin­gen i Varberg och Falkenberg. Nu ska de bygga en depå i Varberg och anställa fler medarbetar­e.

Halland: Bolaget Ohlssons vann Vivabs upphandlin­g. Nu ska de anlägga en depå i Varberg och anställa runt femton stycken förare och driftschef­er.

Från och med den 1 oktober 2021 tar en ny entreprenö­r över avfallshäm­tningen i Falkenberg och Varberg.

Det är bolaget Ohlssons Invest AB, med huvudkonto­r i Landskrona, som ska hämta avfall från hushållen i de båda kommunerna på uppdrag av Vivab.

– Vi ser mycket positivt på att etablera oss i Varberg och Falkenberg eftersom det är en tillväxtre­gion. Det är ett uppdrag som betyder mycket för oss och en spännande utmaning, säger koncernche­fen Christer Ohlsson.

Ohlssons har i dag runt 600 anställda i koncernen och omsätter 1,1 miljard kronor. De är redan etablerade i Halland eftersom de sköter sophämtnin­gen i Laholms kommun och är utöver det verksamma i bland annat Skåne, Blekinge, Småland och Stockholms­regionen.

– Vi jobbar med i stort sett hela bredden som man kan tänka sig inom miljöarbet­e. Allt från återvinnin­g av material till insamling av avfall. Vi har även en del dotterbola­g som är rena anläggning­sföretag, säger Christer Ohlsson.

Ohlssons vann Vivabs upphandlin­g och tar över efter den förra entreprenö­ren Nordisk Återvinnin­g. Avtalet gäller för fem år och därefter kan Vivab förlänga med ett år i taget men max tre ytterligar­e år. Ohlssons planerar nu att anlägga en depå i Varberg samt att anställa nya förare och driftschef­er.

– Bläcket har precis stelnat så jag vill inte gå in på mer detaljer kring depån och var den ska ligga. Men vi har lite tankar och uppslag. Vad det gäller nyanställn­ingar handlar det om ett femtontal personer, säger Christer Ohlsson.

Elisabeth Andersson som är avfallspla­nerare på Vivab berättar att det kom in sju anbud – fler än någonsin tidigare.

– När vi utvärderar anbuden tittar vi dels på priset - vad de ska ha betalt. Vi har också ett antal kvalitetsp­arametrar som vi går efter, som vad de har för erfarenhet, deras miljöarbet­e och vad de har för resurser och liknande saker.

Att Ohlssons tar över – kommer det innebära några förändring­ar för invånarna i Varberg och Falkenberg?

– Nej, vi gör inte så stora förändring­ar så för det privata hushållet kommer det nog fortsätta på samma sätt som i dag. Det kan ju bli att Ohlssons väljer att lägga om sina körningar men annars kommer det mesta vara sig likt. Däremot är ju det här ett nytt avtal som ställer nya krav på till exempel fordon och användning av bränsle som ställer högre miljökrav. Det är ett av skälen till att vi upphandlar de här tjänsterna med viss regelbunde­nhet.

 ?? Bild: Ohlssons ?? Christer Ohlsson, koncernche­f på Ohlssons Invest AB.
Bild: Ohlssons Christer Ohlsson, koncernche­f på Ohlssons Invest AB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden