Hallands Nyheter

Södra Halland särskilt utsatt av coronasmit­ta

- Yvonne Persson yvonne.persson@hn.se 010-471 51 84

Halland: Halmstad, Hylte och Laholm hör nu till de kommuner i landet som är mest drabbade av covid-19. Sett till andelen smittade ligger Hylte på en femteplats, Halmstad på sjunde och Laholm på sextonde plats bland Sveriges 290 kommuner.

– Vi kan inte se att det finns någon särskild anledning till ökningen i södra Halland, men smittsprid­ning blir lätt en ond spiral. När många är smittade på en ort så riskerar de att smitta ännu fler, säger Johanna Wiechel-steier, kommunikat­ionsdirekt­ör i Region Halland.

Halland är nu det län som, nästefter Skåne, har flest nya fall av covid-19 i förhålland­e till sin befolkning. Till skillnad från tidigare under pandemin så är det inte längre norra Halland som är drivande, utan ökningen märks mest i Halmstad, Hylte och Laholm.

Bara mellan den 3 och den 13 januari rapportera­des 1 343 nya fall i Halmstad, vilket motsvarar en fjärdedel av alla smittade Halmstadbo­r sedan pandemins start. I Hylte var ökningen ännu större. Av de totalt 396 Hyltebor som hittills smittats konstatera­des 34 procent av fallen mellan den 3 och 13 januari. I Laholm upptäcktes 292 nya fall, vilket motsvarar 23 procent av det totala antalet smittade.

Sätts siffrorna i relation till hur många som bor i respektive kommun så hade Hylte störst andel nya fall i Halland under vecka 1 – 93 fall per 10 000 invånare. Bara tre skånska kommuner och tre stadsdelar i Malmö hade en högre andel smittade under samma vecka. Halmstad hade 87 fall per 10 000 invånare och Laholm 75, vilket placerar dem på plats 7 respektive 16 bland landets 290 kommuner.

Men ökningen av antalet smittade i Halland har än så länge inte fått lika stor påverkan på vården som man kunnat befara. På fredagen vårdades 49 personer på Hallands sjukhus för covid-19, varav 8 på IVA.

– Det är förstås en hög siffra, men det hade kunnat vara ännu värre. Att antalet inlagda och döda inte ökat i samma takt som antalet smittade är ändå något positivt i det mörka, säger Johanna Wiechel-steier.

Mellan torsdagen och fredagen rapportera­des sju nya dödsfall med covid-19 i Halland och det totala antalet avlidna uppgår nu till 172.

– Tittar man på antalet avlidna per 100 000 invånare så ligger Halland fortfarand­e lågt, både om man jämför med våra grannregio­ner Skåne och Västra Götaland och med riket som helhet, säger Johanna Wiechel-steier.

Halland står nu för 1,6 procent av det totala antalet döda med covid-19 i Sverige, trots att drygt 3 procent av landets befolkning bor här. Hela 35 procent av de avlidna har varit bosatta i Stockholms­regionen, nästan 16 procent i Västra Götalandsr­egionen och drygt åtta procent i Skåne. Inom Halland återfinns störst andel avlidna i Kungsbacka och Varberg (26 respektive 24 procent), men Halmstad kommer tätt efter (22 procent).

Att antalet inlagda och döda inte ökat i samma takt som antalet smittade är ändå något positivt i det mörka.

Johanna Wiechel Steier, kommunikat­ionsdirekt­ör

 ?? Bild: Claudio Bresciani / TT ?? Bilden av smittläget i Sverige under årets första vecka visar att södra Halland nu hör till de delar av landet som har högst smittsprid­ning. Ju mörkare färg på kartan, ju större andel smittade. Vecka 1 var både Hylte och Halmstad bland de tio mest drabbade kommunerna i landet.
Bild: Claudio Bresciani / TT Bilden av smittläget i Sverige under årets första vecka visar att södra Halland nu hör till de delar av landet som har högst smittsprid­ning. Ju mörkare färg på kartan, ju större andel smittade. Vecka 1 var både Hylte och Halmstad bland de tio mest drabbade kommunerna i landet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden