Hallands Nyheter

Fortsatt rivningsvå­g går över Söder

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

I vår och höst väntas stora byggen dra i gång på två ställen på Söder – förutsatt att projekten får bygglov. 22 plus 36 bostadsrät­ter väntas ersätta de gamla villorna. Rivningarn­a har redan inletts.

Varberg: En rivning vid Södra vägen har påbörjats och fler är att vänta. Snart drar nybyggena i närheten av kvarnen igång.

Vid kvarnen på Söder finns ett svart hus och längre norrut på Södra vägen finns ett stort grått hus. Mellan dem ligger flera villor, eller gamla gårdar om man så vill. De ska rivas.

Två rivningar är redan igång. Om alla lovansökni­ngar beviljas kommer också de två villorna närmast kvarnen att rivas efter sommaren.

Det är två projekt som pågår här. Närmast kvarnen planeras Alicelund – 26 bostadsrät­ter i regi av Maleryd (Mats Rydholm), Dacapo (Kalle Wulker med syskon) och familjerna Nilsson och Olsson som bor i villorna som ska rivas. Arkitekt är Arkkas Arkitekter.

Det andra projektet går under namnet Kavaljeren. Här planeras 36 bostadsrät­ter och projektet drivs av Varbergs Stenfastig­heter, Magnus Andersson Fastighete­r och Turessons Bygg. Det är Semrén Månsson som ritat husen.

Kavaljeren hoppas på bygglov och byggstart i vår och att de två husen ska vara färdiga för inflyttnin­g på senhösten 2022. Alicelund hoppas på byggstart på senhösten i år och inflyttnin­g våren 2023.

Rickard Borendal på Varbergs Stenfastig­heter svarar på HN:S frågor på mejl: ”Jag tror att dessa bostäder kommer att attrahera både befintliga varbergare, men även locka nya invånare till staden.”

Det blir två hus och alla lägenheter får minst en inglasad balkong eller uteplats. ”Golvvärme i samtliga rum, vilket är tämligen sällsynt och generösa rumshöjder tillsamman­s med väl genomarbet­ad arkitektur såväl interiört som exteriört kommer att bidra till en fantastisk boendemilj­ö.”

Mats Rydholm på Maleryd berättar att Alicelund fått sitt namn efter en Alice som bott i ett av husen. ”Lund” kommer av att man vill ha en grön miljö. Projektet ska ansluta till Hsb-föreningen Ryttarens odlingstäp­por inne i kvarteret.

– Vi har velat ha lite annorlunda arkitektur. Med runda bågar vid hisstoppar­na på taket. Och färgerna är vitt och grönt. Det skulle vara enklare att bygga fyrkantigt, men det är roligt att komma med modern arkitektur och lite nya tankar.

Omdaningen av området har kritiserat­s hårt av bland annat Kulturmilj­ö Halland ända sedan kommunen först väckte tanken om rivningar och nybyggen.

– Vi har bott på Apelvikshö­jd sedan 1986. Då var det så man nästan kände att man bodde lite utanför stan men sedan har det hänt mycket i området. Vi ska vara glada att vi bor i en växande stad, säger Mats Rydholm.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Nu rivs husen på Södra vägen 42. Senare i år ska de två villorna längst till vänster i bild. Om allt går som byggarna planerat kommer det finnas två bostadsrät­tsförening­ar här om några år – med 22 respektive 36 lägenheter fördelat på ettor, tvåor, treor och fyror.
Bild: Annika Karlbom Nu rivs husen på Södra vägen 42. Senare i år ska de två villorna längst till vänster i bild. Om allt går som byggarna planerat kommer det finnas två bostadsrät­tsförening­ar här om några år – med 22 respektive 36 lägenheter fördelat på ettor, tvåor, treor och fyror.
 ?? Bild: Zynka/semrén & Månsson ?? Mäklaren har på kort tid tagit emot 120 intressean­mälningar för lägenheter­na på Kavaljeren.
Bild: Zynka/semrén & Månsson Mäklaren har på kort tid tagit emot 120 intressean­mälningar för lägenheter­na på Kavaljeren.
 ?? Bild: Arkkas Arkitekter ?? Alicelund ska ha solceller på taket, laddstolpa­r till elbilar och cykelpool. Fasaden ut mot gatan går i vitt med gröna inslag.
Bild: Arkkas Arkitekter Alicelund ska ha solceller på taket, laddstolpa­r till elbilar och cykelpool. Fasaden ut mot gatan går i vitt med gröna inslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden