Hallands Nyheter

Pandemin blottar en blödande förlossnin­gsvård

Förlossnin­gs- och kvinnovård­en har runt om i Sverige drabbats av pandemin, inte minst inom personalfö­rsörjninge­n. Men krisen har funnits länge. Förlossnin­gsvården har nedpriorit­erats och nedmontera­ts under många år.

- Linnea Hylén C-skribent Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 19/1. Det har snart gått ett år sedan coronaviru­set slog till mot Sverige. Sommarens lugn har följts av en dramatisk höst och vinter som varit långt mycket värre än vårens vårdkris.

Sjukvårdsa­pparaten är numera så ansträngd att alla som behöver vård inte kommer få den i tid. Det är minst sagt en ovärdig situation för ett av världens rikaste länder, oavsett om det pågår en pandemi eller inte.

Vårdköerna har förlängts och brådskande operatione­r för cancerpati­enter har skjutits upp, trots att patientern­a inte kan vänta (S V T ,9/1). De tär inte bara cancervård­en vars situation är skrämmande ohållbar. Förlossnin­gsvården har olyckligtv­is blivit ännu ett av pandemins offer.

Svenska Barnmorske förbundet larmar (Altinget, 29/10) om att nyförlösta kvinnor ligger ensamma på sjukhusen och nekas – på grund av smittskydd­sskäl – att ha sin partner vid sin sida före och efter förlossnin­gen. Pandemin bidrar också till att kvinnor efter förlossnin­gen ger hem från sjukhuset mycket tidigare än vanligt, vilket ökar riskerna för mor och barn.

Kliniska besök före själva förlossnin­gen har många kvinnor också tvingats göra på egen hand, vilket onekligen spär på oron och känslan av utsatthet inför en av livets tuffaste och känsligast­e händelser.

Att ha sin partner vid sin sida hela vägen betyder mycket både fysiskt och psykiskt, före och eftergravi­diteten. Barnmorske för- bundets ordförande Eva Nordlund understryk­er vikten av att partnern får vara delaktig under hela graviditet­en och att se det som en förberedel­se för det stundande föräldrask­apet. De långsiktig­a konsekvens­erna av detta vet vi ännu inte, men varningste­cknen är oroande nog.

Förlossnin­gs- och kvinnovård­en har runt om i Sverige drabbats av pandemin, inte minst inom personalfö­rsörjninge­n. Dels har de stränga c oron a restriktio­nerna gjort att personal som har minsta symptom måste hålla sig hemma, dels har personal omplacerat­s till verksamhet­erna som har hand om coronapati­enter. Pandemins konsekvens­er är påtagliga, men är dagens kris inom förlossnin­gsvården enbart ett resultat av coronaviru­set?

Svaret är tyvärr ett rungande nej. Krisen har funnits länge. Förlossnin­gsvården har nedpriorit­erats och nedmontera­ts under många år innan coronapand­emin slog till.

Redan 2016 larmade Svenska Barnmorske förbundet o matt förlossnin­gskliniker nedmontera s och försämras i jakten på centralise­ring och minskade utgifter hos regionerna.

” Att ha sin partner vid sin sida betyder mycket både fysiskt och psykiskt.

Det är framförall­t mindre kliniker som hotats med nedstängni­ngar och argumenten till nedskärnin­garna har nästan enbart varit ekonomiska. Patientsäk­erheten och tillgängli­gheten får betala för nedskärnin­garna i en av våra viktigaste vårdinstan­ser.

Problemen i förlossnin­gsvården är inte ett resultat av pandemin. Tvärtom har pandemin blottat och snabbat på försämring­en av en verksamhet som blöder på kvinnornas och barnens bekostnad. En god förlossnin­gsvård måste få kosta, då nedskärnin­garnas långsiktig­a konsekvens­er kan blir förödande för familjerna.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden