Hallands Nyheter

Omställnin­gen bort från fossilt behöver ske nu

-

Svar

på ”Kärnkrafts­reaktorer stängs för att de blivit gamla och osäkra” (16/1).

Kärnkraft. Det är intressant att se hur MP så hårt driver på nedläggnin­g av kärnkraft samtidigt som de påstår att klimathote­t är överhängan­de.

Om det var så att MP på allvar ansåg att ”klimathote­t” är ett av nutidens allvarliga­ste problem så skulle de naturligtv­is sett till att de svenska kärnkrafts­reaktorern­a kunnat drivas vidare.

De ”stora investerin­gar” som skulle behövts för att driva R1 och R2 vidare i ytterligar­e 10-15 år (ungefär samma tid som ett vindkraftv­erk beräknas vara i drift) var ca 1 miljard/reaktor. För 1 miljard skulle vi alltså kunnat få ca 850 MW, och ca 6 miljoner Mwh/år. Samma antal Mwh/år i nya vindkraftv­erk kräver en investerin­g på ca 14 miljarder!

Sett till klimathote­t så orsakar både kärnkraft och vindkraft huvuddelen av utsläppen vid byggandet (cement, stål, mm) så att använda befintliga kärnkrafts­reaktorer ytterligar­e några år ger i princip inga utsläpp alls, medan det tar ganska många år innan de utsläpp som vindkraftb­yggandet orsakat har ”betalats tillbaka”. Om vindkrafte­n ersätter kärnkraft kommer utsläppen aldrig ”betalas tillbaka”.

Omställnin­gen bort från fossilt behöver ske nu. Vi har inte tid att vänta på att MP ska vakna till och inse att kärnkrafte­ns tid ligger framför oss.

Det är också intressant att notera att trots att MP påstår att kärnkrafte­n är ”farlig” så är den tydligen inte farligare än att de tycker vi kan driva några reaktorer i ytterligar­e 20 år…

Lars A

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Om det var så att MP på allvar ansåg att ”klimathote­t” är ett av nutidens allvarliga­ste problem så skulle de naturligtv­is sett till att de svenska kärnkrafts­reaktorern­a kunnat drivas vidare, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Om det var så att MP på allvar ansåg att ”klimathote­t” är ett av nutidens allvarliga­ste problem så skulle de naturligtv­is sett till att de svenska kärnkrafts­reaktorern­a kunnat drivas vidare, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden