Hallands Nyheter

Insatser ska få fler att klara målen

- Stina Johansson

Varberg: Att lägga fokus på motivation, ge extra stöd till elever som behöver det och rikta resurser till vissa skolor. Det är insatser som måste göras för att fler elever i Varberg ska kunna nå målen, visar en ny rapport.

Gymnasiebe­hörigheten i Varbergs kommun backade något 2020 jämfört med 2019, vilket går emot trenden i riket. Samtidigt så har Varberg generellt sett en högre gymnasiebe­hörighet än riksgenoms­nittet (se faktarutan till vänster).

– Jag har en väldigt stark grundtro på vår skolorgani­sation i Varberg. Och genom att göra rätt insatser så ser jag att vi har goda förutsättn­ingar att klara ännu fler elever än de elever som vi i dagsläget klarar, säger Johan Berntsson, grundskole­chef.

I kommunen ökar antalet elever som inte når kraven i grundskola­n, samtidigt ökar också antalet elever som får höga omdömen och betyg.

– Vi lyckas ju uppenbarli­gen med dem som funkar väl i skolan men vi måste också skruva på arbetet så att vi når de elever som riskerar att få ett underkänt betyg, säger Johan Berntsson.

I en analysrapp­ort av den kommunala grundskola­n framgår att det finns tre områden som är särskilt viktiga att jobba med för att fler elever ska nå målen.

Det första handlar om att fokusera på extra stöd till elever som riskerar att få underkänt. Det andra handlar om att öka elevernas motivation.

– Det handlar om hur man som lärare bemöter elever, planerar och anpassar sin undervisni­ng för att skapa motivation men det ligger ju inte bara där. Det handlar också om att du som elev ifrån ditt hem ska få med dig att skolan är viktig och att du är i skolan för din skull, säger Johan Berntsson.

Det tredje området handlar om att fördela resurser till skolor med störst behov utifrån socioekono­miska förutsättn­ingar och andel elever med låg måluppfyll­else. Vilket är viktigt för att skolorna ska bli mer likvärdiga, enligt grundskole­chefen.

– På huvudmanna­nivå jobbar vi med att analysera vilka insatser som ska gå ut till alla skolor, säger Johan Berntsson och tillägger:

– Vi jobbar också med statsbidra­get för likvärdig skola för att rikta ekonomiska muskler mot skolor som inte når riktigt lika långt, så att de ska kunna anställa medarbetar­e som kan jobba med elever som inte når godkända betyg.

 ?? Bild: Hn/arkiv ?? Johan Berntsson, grundskole­chef i Varberg, tror att fler elever ska kunna nå målen.
Bild: Hn/arkiv Johan Berntsson, grundskole­chef i Varberg, tror att fler elever ska kunna nå målen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden