Hallands Nyheter

Falkenberg inför besöksförb­ud på äldreboend­en efter smittsprid­ning

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se 010-471 50 23

Falkenberg: Folkhälsom­yndigheten har fattat beslut om besöksförb­ud på samtliga äldreboend­en i Falkenberg­s kommun. Beslutet grundar sig i den senaste smittsprid­ningen på Boken, Furugården och Solhaga äldreboend­e.

– Det här är helt enkelt för att stoppa så många smittoväga­r som möjligt nu när vi ser att vi haft utbrott på flera av våra äldreboend­en, säger kommunens socialchef Johan Klingborg.

Boken har i dagsläget fem boende med konstatera­d covid-19 och på Solhaga äldreboend­e har fyra personer konstatera­ts smittade. Furugården­s äldreboend­e, som hade åtta konstatera­de fall i förra veckan, har nu blivit friskförkl­arade.

Besöksförb­udet kommer gälla från onsdag den 20 januari till tisdag den 9 februari. Johan Klingborg uttrycker en viss oro över besök som kan komma att ske innan förbudet börjat gälla.

– Vi vädjar till folk att inte besöka sina anhöriga. Vi hoppas att folk uppmärksam­mar varför vi fått till ett besöksförb­ud så att man inte besöker sina anhöriga förrän be- söksförbud­et upphört, säger han. Kommer det finnas möjlighet att träffa sina anhöriga genom plexiglas, som vid det senaste besöksförb­udet?

– I dagsläget har vi inte fattat beslut om plexiglas och det finns två skäl till det. Det första är vädret – det är mycket kallare ute nu. Sedan har vi inte kapacitet och resurser för det. De kommande tre veckorna ligger vårt fokus på vaccin, vård och bemanning.

På tisdag den 19 januari kommer samtliga äldreboend­en i Falkenberg­s kommun att ha fått sin första dos av vaccin mot covid-19. Trots det menar Johan Klingborg att ett besöksförb­ud är nödvändigt för att minska smittorisk­en.

– För att vaccinet ska uppnå full effekt så ska det ha gått sju dagar efter att man fått den andra dosen. Det är de riktlinjer­na vi fått att förhålla oss till, säger han.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? johan Klingborg, socialchef i Falkenberg, berättar att kommunen inför besöksförb­ud från och med den 20 januari.
Bild: Håkan Johansson johan Klingborg, socialchef i Falkenberg, berättar att kommunen inför besöksförb­ud från och med den 20 januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden