Hallands Nyheter

Digital karta ska inspirera företag till hållbarhet­stänk

- Emelie Nordh emelie.nordh@hn.se 010-471 51 15

Halland: I två år har Region Halland och forsknings­institutet Rise jobbat för att skapa medvetenhe­t kring cirkulär ekonomi i det halländska näringsliv­et. Nu lyfter de fram företag som anammar hållbarhet­stänket på en digital karta, i hopp om att inspirera andra.

Hemsidan med kartan tändes i slutet av november.

– Vi vill visa vilka positiva möjlighete­r som finns med att jobba cirkulärt. Syftet är att inspirera andra företag till att börja, fortsätta eller göra mer, säger Josefina Sallén, projektled­are på Rise.

Cirkulär ekonomi handlar om att utnyttja allt som tillverkas så länge det är möjligt. Och när sakerna är förbrukade ska de återvinnas till annat, om och om igen.

” Syftet är att inspirera andra företag till att börja, fortsätta eller göra mer. Josefina Sallén, projektled­are på Rise

– Jordens resurser tar slut. Vi kan inte fortsätta leva som vi gör utan vi behöver nyttja resurserna mer effektivt, säger Josefina Sallén och tillägger att det även finns pengar att tjäna för företagen.

– Kortfattat kan man säga att cirkulär ekonomi handlar om att skapa värde, bevara värde och att kapitalise­ra på det.

Hemsidan finansiera­s av Region Halland och är sprungen ur projektet ”Cirkulära Halland” som drevs ihop med Rise från 2018 och fram till nyligen.

Kartan visar olika företag från olika delar av länet. Tanken är att den ska fyllas på med fler exempel – även från utanför Halland.

Utöver inspiratio­n till företag hoppas Josefina Sallén att hemsidan kan underlätta cirkulär offentlig upphandlin­g.

– Det är ofta inte så lätt att hitta de leverantör­erna. Det här skulle kunna vara en plats för det, säger hon.

 ??  ?? ”Vi vill visa vilka positiva möjlighete­r som finns med att jobba cirkulärt,” säger Josefina Sallén, projektled­are på Rise.
”Vi vill visa vilka positiva möjlighete­r som finns med att jobba cirkulärt,” säger Josefina Sallén, projektled­are på Rise.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden