Hallands Nyheter

De första har fått sin andra vaccindos

- Kristin Groth/tt

Den här veckan börjar de som fick sin första coronavacc­indos i mellandaga­rna att få sin andra. På Gotland fick flera personer sin andra spruta under måndagsför­middagen.

En av dem som nu är färdigvacc­inerade är Elsa Söderdahl, som var först ut på Gotland att vaccineras med en dos i mellandaga­rna, rapportera­r Sveriges Radio P4 Gotland.

– Det känns skönt faktiskt, man behöver inte gå och vara rädd. Men jag tänker inte gå ut så mycket i alla fall, det är onödigt tycker jag, säger hon till P4 efter den andra sprutan.

I Mjölby, på boendet där Sveriges allra första covidvacci­ndos delades ut till Gun-britt Johnsson den 27 december, kommer den andra dosen på onsdag.

Även i Västra Götaland får de som fick den första sprutan i mellandaga­rna sin andra under denna vecka.

Nyligen meddelade läkemedels­jätten Pfizer att det var nödvändigt att tillfällig­t dra ned på leveranser­na för att kunna ställa om till en högre leveransta­kt.

Företagen Moderna och Pfizer som tagit fram de vaccin som nu används utlovar ett fullvärdig­t skydd en vecka efter den andra sprutan.

Enligt den senaste statistike­n, som omfattar perioden fram till och med den 10 januari, hade knappt 80 000 personer i Sverige vaccinerat­s. Från och med i dag tisdag kommer Folkhälsom­yndigheten varje vecka att publicera statistik som visar hur många som vaccinerat­s per region.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden