Hallands Nyheter

Navalnyj frihetsber­övad i 30 dagar – uppmanar anhängare till protester

- Mattias Mächs/tt

Regimkriti­kern Aleksej Navalnyj frihetsber­övas i 30 dagar, beslutar en domstol i Moskva. Han kallar myndighete­rnas agerande ”höjden av laglöshet” och manar sina anhängare till protester.

– Var inte rädda för att bege er ut på gatorna. Men gör det inte för min skull, gör det för er egen skull och för framtiden, säger Navalnyj i ett videouttal­ande.

En domstol i den ryska huvudstade­n har beslutat att Aleksej Navalnyj ska vara frihetsber­övad till den 15 februari. Under måndagen uppgav hans advokater att de inte har fått tillträde till sin klient.

– Detta är höjden av laglöshet, det går inte att beskriva det på något annat sätt, säger Navalnyj i en video som har lagts ut på Twitter av hans talesperso­n Kira Jarmysj.

Navalnyj greps under söndagen när han landade på flygplatse­n Sjeremetev­o i Moskva och regimkriti­kern fick tillbringa natten på en polisstati­on i närheten innan domstolsfö­rhandlinge­n via videolänk inleddes på måndagen.

– Jag tror att man velat hindra honom från att få en plattform, en möjlighet att möta sina anhängare, då han återvände, säger Carolina Vendil Pallin, Rysslandsk­ännare på Totalförsv­arets forsknings­institut, om gripandet.

Frågan är hur effektivt agerandet är, om syftet är att minska regimkriti­kerns inflytande. De många tidigare gripandena av Navalnyj samt förgiftnin­gen i somras och dess efterspel har gjort att allt fler i Ryssland

fått upp ögonen för honom.

– Runt 2013 hade bara mellan 20 och 30 procent i Ryssland hört talas om honom. I dag ligger siffrorna på 70 procent, säger Vendil Pallin.

Gripandet av Navalnyj motiveras officiellt med att han gjort överträdel­ser mot en villkorlig dom han fick för sju år sedan. Men formerna för frihetsber­övandet visar tydligt på den politiska laddningen bakom beslutet, enligt Vendil Pallin.

– Men alla de åtgärder som man vidtagit för att försöka hindra honom från att återvända, polisupp

bådet på flygplatse­n, och det faktum att planet inte fick landa där det skulle landa talar sitt tydliga språk: Det här är inte en oviktig person.

Det kommande parlaments­valet i höst bidrar sannolikt till maktens nervositet.

– Det ryska politiska systemet, och ledningen i det, är känsliga just nu. Maktens parti Enade Ryssland är inte populärt utan man får ta till allt fler knep för att få folk att faktiskt gå och rösta, och rösta så som man vill att de ska rösta, säger Vendil Pallin.

Gripandet av Navalnyj har fördömts av en rad europeiska länder, inklusive Sverige, liksom av både den avgående och tillträdan­de regeringen i USA.

– De ryska myndighete­rna måste omedelbart släppa honom och garantera hans säkerhet, säger Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen enligt AFP.

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov avfärdar fördömande­na, som han beskriver som ett sätt för västländer att flytta fokus från egna problem.

 ?? Bild: Mstyslav Chernov ?? Aleksej Navalnyj och hans hustru Julia på det flygplan som tog dem från Berlin till Moskva.
Bild: Mstyslav Chernov Aleksej Navalnyj och hans hustru Julia på det flygplan som tog dem från Berlin till Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden