Hallands Nyheter

Nu lämnar Kamala Harris senaten för Vita Huset

-

Hej Vita huset, på återseende senaten. Med två dagar kvar till installati­onen tar USA:S blivande vicepresid­ent Kamala Harris farväl av senaten.

Avskedet skedde under måndagen. Demokraten Harris ersätts av partikamra­ten Alex Padilla, som i nuläget är valansvari­g i hennes hemstat Kalifornie­n, har guvernör Gavin Newsom beslutat.

Padilla blir Kalifornie­ns första senator som är spansktala­nde, så kallad hispanic. Men han är också den första mannen att represente­ra delstaten på 30 år. När Harris lämnar senaten finns inte längre någon svart kvinna i kammaren, något Newsom fått viss kritik för, enligt public servicekan­alen NPR.

Harris hann inte sitta sin fulla, sex år långa första mandatperi­od i senaten. Men under de fyra åren där har den tidigare åklagaren gjort sig känd som en skarp utfrågare av tilltänkta ministrar och domare.

Som vicepresid­ent lär hon dock återvända ofta. Detta eftersom vicepresid­enten också är ordförande i senaten och den som kastar den avgörande rösten vid jämna voteringar. Sådana lär det bli gott om i vår eftersom Demokrater­na och Republikan­erna har 50 platser vardera i kammaren.

Senaten kommer att ha ett pressat schema i vår. Vid sidan av att stifta lagar ska ledamötern­a fråga ut och godkänna president Joe Bidens val av ministrar samt hålla riksrätt mot den avgående presidente­n Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden