Hallands Nyheter

Svenskt jättekliv mot kvartsfina­l – efter rysare

- Carl Göransson/tt

Sverige var nere i brygga, men vände och vann med 24–23 i en rysare mot Egypten. Segern innebär ett svenskt jättekliv mot kvartsfina­l i VM – och ett tungt slag för värdnation­en.

– Jobbet som spelarna lägger ner i försvarsar­betet, det är helt sinnessjuk­t, säger förbundska­ptenen Glenn Solberg till TV6.

Efter dramat i Kairo går Sverige in i mellanrund­an som enda lag med maximala fyra poäng och ett kanonläge för att ta en av de två platserna i Vm-kvartsfina­l.

Men det såg länge svårt ut mot Egypten.

Sverige hade inlett VM med två övertygand­e insatser i storsegrar­na mot Nordmakedo­nien och Chile, men det här motståndet var av en annan kaliber.

Utan att få göra de ”enkla” kontringsm­ålen slet Sverige hårt i det uppställda spelet sex mot sex. Egyptens försvar var kompakt samtidigt som Karim Hendawy överglänst­e Palicka i målvaktsma­tchen.

Sverige fick jaga från start, hölls på ensiffrigt i första halvlek och Egypten gick till pausvila i ledning 12–9.

I början av andra halvlek hann underläget växa till fyra mål, innan två täta egyptiska utvisninga­r gav Blågult medvind i upphämtnin­gen. Aggefors fick till några efterlängt­ade räddningar och redan efter drygt tio minuter var Sverige i kapp när Max Darj kontrade in 16–16. Kort därefter haltade Egyptens stjärna Yahia Omar ut och när Hampus Wanne satte 18–17 på straff ledde Sverige för första gången i matchen.

Det tog bara 14 minuter att göra lika många mål som i hela första halvlek.

Linus Persson – formidabel som högernia – dunkade in sitt sjunde mål för kvällen när han senare satte 22–20 och gav Sverige en tvåmålsled­ning för första gången.

Då återstod drygt sex minuter, men med två minuter kvar var det helt lika – 23–23 och rysligt spännande i Kairo.

Persson hade mer att ge och sköt 24–23. Aggefors räddade Egyptens kvittering­sförsök i slutsekund­erna.

– Jag är väldigt glad och väldigt stolt. Det jobbet de lägger ner i försvarsar­betet i andra halvlek, det är helt sinnessjuk­t. Det är otroligt kul att se. Vi kunde kanske ha spelat lite bättre i anfallet, men det är försvarsar­betet som är grunden. Och det är härligt att se, säger Glenn Solberg till TV6.

Vändningen var fullbordad. – Det är sjukt härligt så här i efterhand att vi löser vinsten. Jag har ont överallt nu och är helt slut. Vi har en go känsla och bra sammanhåll­ning i laget, säger Linus Persson.

Sverige spelar i mellanrund­an mot Belarus på onsdag, mot Slovenien på fredag och mot Ryska handbollsf­örbundets lag på söndag. De två bästa lagen går till kvartsfina­l.

?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Linus Persson jublar efter ett av sina mål.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Linus Persson jublar efter ett av sina mål.