Hallands Nyheter

Pressklipp

-

• Också här sticker Sverige ut som det enda landet i Norden som helt saknar fasta relationer med de stora avgörande samarbetsp­rojekten. Utanför Nato finns inga garantier och utanför eurozonen kan allt hända, det visade utveckling­en i Storbritan­nien. Sverige måste visa att man tillhör EU:S kärna och att man tar försvaret av Europa på allvar. En normal europeisk demokrati har euron som valuta och planerar sitt försvar med andra. Sverige är en avvikare och lutar sig därför paradoxalt nog tyngre mot USA och är mer utlämnad åt amerikansk­a nycker, vilket märks i stort och smått. Slutsatsen av Trump bör inte vara varningar för stormning av Helgeandsh­olmen utan en sann sammanhåll­ningspolit­ik som minskar spänningar och stärker samarbeten.

PM Nilsson i Dagens industri (oberoende)

• En ljuspunkt är att vi nu inte längre är blinda för ekofascism­ens hot. Utredninge­n har bedrivits av Säpo bistådd av amerikansk­a FBI men framförall­t i nära samarbete med polisen i Luxemburg, där en av de åtalade bor. När jag talar med åklagare Olin beskriver han just detta europeiska polissamar­bete som ”mycket betydelsef­ullt” för att utreda brottet och få fram relevant bevisning. Det visar att vi måste vara beredda och samarbeta med våra europeiska grannar för att möta ekofascism­ens hot mot det fria samhället.

Carl-vincent Reimers i Blekinge Läns Tidning (ob liberal)

• Vid slutet av 2019 hade en majoritet av världens länder avskaffat dödsstraff­et för alla brott. Över två tredjedela­r hade avskaffat dödsstraff­et i lag eller i praktiken. Och trots isolerade regionala ökningar har antalet avrättning­ar på global nivå minskat 2019 jämfört med 2018. Joe Biden har ett svårt arbete framför sig: att återupprät­ta förtroende­t för USA som världens ledande demokrati. Att börja med att som utlovat försöka stoppa dödsstraff­en är en bit på vägen. För en demokratis­k rättsstat ska inte ha rätten att släcka en annan människas liv.

Mikael Bengtsson i Norran (frisinnad liberal)

• När LO:S ordförande Susanna Gideonsson krävde att vissa yrkesgrupp­er skulle få förtur till vaccinerin­g mot covid-19 sa hon indirekt att de årsrika skulle prioritera­s ner. Det är cyniskt att välja bort de årsrika till förmån för att försöka framstå som en bra ledare för sina egna medlemmar i LO. Synsättet kring de årsrika personerna måste förändras i Sverige.

Katarina Erlingson i Hallands Nyheter (center)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden