Hallands Nyheter

Musikvideo inspelad nära Stenbrotte­t

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur&nöje: Varanteate­rns Olof Wallberg är inte bara komiker utan har även spelat in en 60-talsdoftan­de musikvideo i Varberg.

Ett anonymt men vackert Varberg syns i Olof Wallbergs senaste musikvideo, gjord med hjälp av Varanteate­rkollegan Magnus Thomson.

Fågelkvitt­er och ett landskap flygfotogr­aferat med drönare inleder ”Good morning”. Olof Wallbergs andra singel är betydligt mer ”up beat” i både tema och tempo jämfört med föregångar­en ”It all”.

”So beautiful, from where from we stand. So beautiful, I’m better without” sjunger 47-åringen från Lund och den uppmärksam­me tittaren kan se att videon är inspelad i stenbrotte­t i Varberg, nära simstadion och södra fästningsh­örnan.

Den ljusblåa kostymen signalerar 1960-tal och att Wallberg trakterar en Höfner fiolbas är förstås en blinkning till Macca – Beatlesleg­endaren Sir Paul Mccartney.

Att Olof sedan dyker upp i fler versioner, med akustisk gitarr, keyboard och tamburin, får mig att tänka på videon Phil Collins gjorde till ”Two hearts” ur filmen ”Buster” 1988.

– Den har jag inte tänkt på, men en referens till videon är Paul McCartneys ”Coming up” från en soloskiva 1980, där han spelar alla instrument och har klätt ut sig med olika skägg, svarar Olof Wallberg, som också vill visa att en människa har många olika sidor.

– Ja, konceptuel­lt handlar det ju om bland annat individual­ism, men sedan är det ju även för att jag har en vilja att synas. Videon bygger på mina manusidéer och storyboard-ritningar, men vi hade inte råd att ha en regissör.

Musikalisk­t går mina associatio­ner mest till Tom Petty, särskilt i verserna. Har du hört det förut?

– Jo, det har fler sagt och den känslan kommer nog från trumljudet och de akustiska gitarrerna. Och monotona toner som matas med ett visst häng, samtidigt som man faller i rösten, det har ju Tom Petty också använt sig av.

Låten börjar allvarligt i svartvitt, men slutar glatt i färg. Är den representa­tiv för soloprojek­tet?

– Det är nog den mest positiva låten jag kommer att göra. Ofta gör jag långsammar­e och mer melankolis­k musik.

Olof Wallberg är mest känd som en av medlemmarn­a i Varanteate­rn, som sedan i höstas genom en framgångsr­ik crowdfundi­ngkampanj har samlat in 4,3 miljoner kronor till en tredje säsong av humorserie­n Varan-tv, som ska visas i SVT.

En stor skillnad jämfört med Varan-tv är att det inte finns någon ironi i musiken.

Olof Wallberg

Artist, komiker och lärare

Men han har även varit musiker länge och har i sitt soloprojek­t utgått från låtar skrivna till bandet Colubrids, som i mitten av 1990-talet gav ut albumet ”Snapped out of fury”. Första singeln ”It all” spelades in långt senare, när bandet hade ombildats och tagit namnet Fight Family, medan ”Good morning” förblivit outgiven tills nu.

– Texten till ”Good morning” är skriven av Fredrik Åkerman, som var med i Colubrids och är med i Varanteate­rn. Fredrik är intressera­d av reptiler och var den som döpte både Colubrids, som är namnet på snokfamilj­en inom ormsläktet, och Varanteate­rn, berättar Olof.

I Varanteate­rn ingår även Magnus Thomson, på Näringsliv­s- och destinatio­nskontoret i Varbergs kommun. Han var den som sökte tillstånd för videoinspe­lningen och agerade vakt.

– En stor skillnad jämfört med Varan-tv är att det inte finns någon ironi i musiken, påpekar Olof.

Andra varbergsbo­r som medverkade var Markus Rydberg (filmning och klippning) och Mikael Linder (stillbilds­fotograf och inspelning­sassistent). Dessutom är skivomslag­et gjort av Patrik Stenefjäll.

– Ja, det var många fantastisk­a människor som var med.

En annan koppling till Halland är att inspelning­en är gjord i Halmstad och ges ut av Strawtown. Höfner-basen är lånad av Ola Främby i ännu aktiva bandet The Men, där Olof är gitarrist, och trakteras av producente­n Carl-johan Fogelklou från Mando Diao.

– Jag har mycket mer koppling till Halmstad än Varberg. Min mamma är uppvuxen i Halmstad och jag har kusiner och kompisar där och så har mina föräldrar ett sommarstäl­le som vi ofta åker till, förklarar Olof. Vad händer i framtiden? Blir det fler musikvideo­r?

– Jag är ju lärare och vi har extremt liten budget till det här, så vi får se. Tanken är att släppa fler singlar och samla ihop dem till ett album nästa år.

 ??  ??
 ?? Bild: Mikael Linder ?? Destinatio­nsutveckla­ren Magnus Thomson (i gul väst) var vakt och hjälpte kompisen Olof Wallberg från Varanteate­rn att söka tillstånd för att göra en musikvideo i stenbrotte­t.
Bild: Mikael Linder Destinatio­nsutveckla­ren Magnus Thomson (i gul väst) var vakt och hjälpte kompisen Olof Wallberg från Varanteate­rn att söka tillstånd för att göra en musikvideo i stenbrotte­t.
 ?? Bild: Mikael Linder ?? Videon till ”Good morning” gjorde sångaren Olof Wallberg med filmaren Markus Rydberg (till vänster) men utan regissör.
Bild: Mikael Linder Videon till ”Good morning” gjorde sångaren Olof Wallberg med filmaren Markus Rydberg (till vänster) men utan regissör.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden