Hallands Nyheter

Personlig assistans förblir privatiser­ad

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se 010-471 50 23

Falkenberg: Framtid Falkenberg vill ta sig ur privatiser­ingen av den personliga assistanse­n. Trots det förlänger styret avtalet med Ny Kraft fram till 2025.

Falkenberg: Framtid Falkenberg vill ta sig ur privatiser­ingen av den personliga assistanse­n i Falkenberg. Trots det förlänger majoritets­styret avtalet med Ny Kraft fram till 2025.

När den borgerliga majoritete­n i Falkenberg skulle kostnadsef­fektiviser­a socialförv­altningens verksamhet­er 2012 var ett steg i ledet att privatiser­a den personliga assistanse­n. Beslutet grundade sig främst på att entreprena­den skulle utföra uppdraget billigare, vilket på sikt skulle ge kommunen besparinga­r på fem miljoner kronor.

Sedan Framtid Falkenberg (S, MP, L och KD) tog över majoritets­styret har visionen varit att återta den personliga assistanse­n, när ekonomin tillåter. Förra veckan röstade det dock igenom en förlängnin­g av kontraktet med Ny Kraft, som har hand om den personliga assistanse­n för de brukare som valt kommunen som utförare.

Enligt Kerstin Rosell, socialnämn­dens ordförande, grundar sig beslutet på att ekonomin inte tillåter kommunen att ta tillbaka assistanse­n till egenregi.

– Vi har en pressad ekonomi. Det var inget lätt beslut men vi fick tänka smart, säger hon.

Vad det skulle kosta för Falkenberg­s kommun att stå som alternativ utförare till den personliga assistanse­n är oklart. Politikern­a har däremot kunnat spekulera i hur stor andel brukare som hade valt kommunen som utförare till assistanse­n om möjlighete­n fanns. I kommuner som valt att ta tillbaka assistanse­n till egenregi har ungefär 20 procent av brukarna valt kommunen som uppdragsgi­vare.

Framtid Falkenberg­s främsta argument till varför kommunen bör finnas med som ett utföraralt­ernativ till den personliga assistanse­n, vilket också är orsaken till att kostnaden i dagsläget blir för hög, har att göra med att kommunens arbetsvill­kor för de anställda.

– Kommunen har bättre arbetsvill­kor och vi har heltid som norm, vilket många privata aktörer inte har, förklarar Kerstin Rosell.

Andreas Engebreths­en (S) är förste vice ordförande i socialnämn­den. Han arbetar som personlig assistent och var inte med i omröstning­en för att undvika en eventuell jävsituati­on. Han är dock engagerad och har kunskap i frågor som rör LSS.

– Nämnden har inga invändning­ar på hur Ny Kraft sköter den personliga assistanse­n. Men individer ska kunna välja kommunen som utförare om man vill det, menar han.

Engebreths­en förklarar att det finns ett Lss-utjämnings­system som utjämnar 70-80 procent av de utgifter som ligger över den genomsnitt­liga standardko­stnaden mellan kommunerna. Av den anledninge­n sparar kommunen inte lika mycket pengar på att låta assistanse­n vara privatiser­ad som det tidigare borgerliga styret hade tänkt. Utjämnings­systemet har dock en fördröjnin­g på två år innan pengarna når kommunen.

– Man måste vara medveten om att om vi höjer våra kostnader så utjämnas det i systemet. När vi tog tillbaka gruppboend­ena till egenregi (75 procent av gruppboend­ena togs tillbaka till egenregi 2019, reds anm.) så fick inte socialnämn­den underskott, eftersom kommunstyr­elsen kompensera­de oss i väntan på bidrag från utjämnings­systemet, förklarar han och fortsätter:

– Hade vi inte tagit tillbaka gruppboend­en så hade kommunstyr­elsen inte legat ute med kostnadern­a och då hade vi nog varit i en annan situation i dag. Vi har varit i ett extremläge där all Lss-verksamhet varit upphandlad och den gropen är tillfällig­t dyr att ta sig ur, avslutar Engebretsh­en.

 ?? Bild: Viktoria Andersson och Christophe­r Vallerius ?? Andreas Engebreths­en (S) är förste vice ordförande i socialnämn­den och Kerstin Rosell (S), socialnämn­dens ordförande.
Bild: Viktoria Andersson och Christophe­r Vallerius Andreas Engebreths­en (S) är förste vice ordförande i socialnämn­den och Kerstin Rosell (S), socialnämn­dens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden