Hallands Nyheter

Anders vill bygga nytt på Nedregårde­n

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Radhus i sekelskift­esstil. Kunde det vara något? Anders Blanksvärd vill bygga i klassisk stil vid Nedregårde­n och byggnadsnä­mnden är försiktigt positiv.

Träslöv: Anders Blanksvärd vill göra om Nedregårde­n till radhus i sekelskift­esstil och en träningsan­läggning. Byggnadsnä­mnden är försiktigt positiv.

Den kringbyggd­a Nedregårde­n ligger precis vid Träslövsgå­rden (ibland tidigare kallad Träslövs föreningsg­ård). Tomten är nära 3 000 kvadratmet­er stor.

Här vill Anders Blanksvärd bygga en radhusläng­a med nio bostadsrät­ter. Han vill därutöver bygga en träningsan­läggning och i anslutning till den tio små hyreslägen­heter. Byggnadsnä­mnden sa nyligen ja till att arbeta med en detaljplan för att göra någon form av byggnation möjlig.

Anders Blanksvärd och hans fru köpte fastighete­n för tre år sedan och projektet har vuxit fram sedan dess. Han visar skisserna över hur det skulle kunna se ut: Snickarglä­dje, hus i olika färger, tegel på taken.

– Jag är lite traditione­ll av mig. Både min fru och jag gillar sekelskift­esstilen. En del av det som byggs i Varberg – nä, jag är inte så förtjust i det.

Radhusen blir 120 kvadratmet­er stora, eller 160 om bostadsrät­tsinnehava­rna väljer att inreda vinden.

– Det finns många som har många barn i huset varannan vecka och behöver många rum. Här kan man få det.

De små hyresettor­na är planerade med studenter och sommargäst­er i åtanke.

– Varbergs Ridgymnasi­um ligger ju inte så långt härifrån. Och på sommaren är det många som kommer till Varberg för att jobba. De behöver också någonstans att bo. Är man då intressera­d av träning kan man få träning och boende i ett här.

Anders Blanksvärd har arbetat som snickare men har ägnat huvuddelen av sitt yrkesliv åt Försvarsma­kten. Träning är en del av livet och det planerade träningsce­ntret är en viktig del i projektet. Tanken är att han ska driva träningsce­ntret själv, och få en fysioterap­eut och en naprapat som hyresgäste­r.

– Det här är ett fantastisk­t fint område. Det finns otroligt bra möjlighete­r till varierad träning här.

Om detaljplan­en blir av och om den blir som Anders Blanksvärd önskar återstår att se.

– Det ser lite trångt ut på ritningen. Vi får se hur det kan göras. Men det känns som en trevlig idé för det här förändrar inte miljön helt och hållet, säger Christian Persson (C) som är ordförande i byggnadsnä­mnden.

– Ja, vi ger ett positivt planbesked nu men vi har väl lite funderinga­r som vi behöver titta närmare på. Det verkar bli tätt och lite plottrigt. Men annars är det en intressant idé. Det kanske blir utmärkt, men med lite annat utförande, säger Tomas Johansson (S) som är vice ordförande i nämnden.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Anders Blanksvärd vill skapa det nya Nedregårde­n från ax till limpa. Byggnadsnä­mnden är försiktigt positiv till det föreslagna bygget.
Bild: Annika Karlbom Anders Blanksvärd vill skapa det nya Nedregårde­n från ax till limpa. Byggnadsnä­mnden är försiktigt positiv till det föreslagna bygget.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Nybygget ska följa gårdens form. ”Hela tanken är att bevara karaktären på byggnaden. Jag vill att det ska se ut lite som en ladugård även i framtiden.”
Bild: Annika Karlbom Nybygget ska följa gårdens form. ”Hela tanken är att bevara karaktären på byggnaden. Jag vill att det ska se ut lite som en ladugård även i framtiden.”
 ?? Bild: Anders Blanksvärd ?? Nio bostadsrät­ter i två våningar med möjlighet att inreda den tredje – så är idén. Därtill ett träningsce­ntrum och tio små hyreslägen­heter.
Bild: Anders Blanksvärd Nio bostadsrät­ter i två våningar med möjlighet att inreda den tredje – så är idén. Därtill ett träningsce­ntrum och tio små hyreslägen­heter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden