Hallands Nyheter

Varbergsbo­cken har flyttats från kommunhuse­t

- Erik Tjus

Varberg: Förtätning, torka, byggen och sjukdomar. Det finns många anledninga­r till att träd försvinner. Nu vill Vänsterpar­tiet i Varberg att staden ska bli bättre på att ta hand om sina träd.

Christer Sandberg, som är styrelsele­damot i Vänsterpar­tiet Varberg, säger att allt fler träd har försvunnit inne i centralort­en den senaste tiden.

– Dels i parkerna. Sedan ute i stan, på olika ställen. Många gånger har skälet varit att träden är gamla. De flesta planterade­s i början på förra sekelskift­et. Almsjukan har också bidragit och torkan 2018, som gick hårt åt många träd.

Även inflyttnin­gen till Varberg, som gör staden tätare, och nybyggnati­oner som Varbergstu­nneln är anledninga­r till att fler träd har fallit. Problemet, enligt Vänsterpar­tiet, är uppföljnin­gen.

Tar man ner träd så måste man också sätta nya och tar man ner ett 100-årigt träd tar det 100 år innan ett liknande har växt upp igen.

Christer Sandberg (V)

– Man har inte varit lika bra på att återplante­ra. Tar man ner träd så måste man också sätta nya och tar man ner ett 100-årigt träd tar det 100 år innan ett liknande har växt upp igen, säger Christer Sandberg.

Därför har partiet nu skickat in en motion till kommunfull­mäktige, där de efterlyser en bättre strategi för inventerin­g, nyplanteri­ng och trädvård. En så kallad trädplan.

– Varberg har ingen trädplan. Många städer skaffade sig en sådan redan på 90-talet. Ett långsiktig­t handlingsp­rogram, där vi arbetar för att få ett friskt trädbestån­d, säger Christer Sandberg.

Till att börja med vill Vänsterpar­tiet skapa ett slags trädregist­er, där träd som finns i stadsmiljö­n listas. Sedan vill de se något slags plantering­sprogram.

 ??  ??
 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? ”Träden i Varbergs stad har fått allt mindre utrymme”, skriver Vänsterpar­tiet i en motion till kommunfull­mäktige.
Bild: Rebecka Kvint ”Träden i Varbergs stad har fått allt mindre utrymme”, skriver Vänsterpar­tiet i en motion till kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden