Hallands Nyheter

Malin Lernfelt: Lärarnas nya avtal en stor besvikelse för många och missnöjet med facket är stort.

Förväntnin­garna var höga inför det nya avtal som Lärarnas Riksförbun­d och Lärarförbu­ndet den 7 april slöt med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Men i stället för en nystart blev avtalet en besvikelse.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 13/4. Skolan är i kris. Lärarna går på knäna. Sjukfrånva­ron för dem som arbetar i skolan har enligt statistik från Försäkring­skassan ökat rekordarta­t under det senaste decenniet. Det är tydligt att den svenska skolan gått vilse på en övergripan­de nivå.

Att många lärare upplever sin arbetsmilj­ö som ohållbar drabbar i sin tur eleverna som inte får den undervisni­ng och utbildning de har rätt till. I värsta fall får det livslånga konsekvens­er. Lärarna är skolans viktigaste resurs. Så länge samhället inte lyssnar på och ger dem rimliga förutsättn­ingar att utöva sin profession fortsätter den nedåtgåend­e spiral som varit ett faktum under relativt lång tid.

Att situatione­n är djupt allvarlig har inte kunnat undgå någon. Allra minst lärarfacke­n. Därför var förväntnin­garna höga inför det nya avtal som Lärarnas Riksförbun­d och Lärarförbu­ndet den 7 april slöt med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Men i stället för en nystart blev avtalet en besvikelse. Kort efter att det presentera­ts fylldes sociala medier med lärare som deklarerad­e att de upplever sveket från sina fackliga företrädar­e så stort att de går ur. En av dessa är läraren och skoldebatt­ören Filippa Mannerheim.

På sin Facebooksi­da skriver hon om hur undervisni­ngstiden ständigt ökar, tiden för förberedel­se och uppföljnin­g försvinner och om hur kommunerna fortsätter att ”effektivis­era” genom att jaga in lärare i väggen: ”En heltidstjä­nst kan, till skillnad från i våra grannlände­r Norge och Finland, innebära precis vad som helst: 16 timmars undervisni­ng eller 25? Ingenting är reglerat för oss, varken klasstorle­kar, undervisni­ngstid, löner eller arbetsuppg­ifter.”

Ingen, inte ens lärarfacke­n, tycks intressera­de av att sätta skarpa gränser för att värna lärarnas profession och få stopp för förfallet. I stället innehåller det nya avtalet fluffiga formulerin­gar om att ”identifier­a framgångsf­aktorer i utformning av arbetsmilj­ö, arbetsorga­nisation, arbetstid och lönebildni­ng” samt att ”arbetsgiva­ren ska utarbeta en plan för strategisk kompetensf­örsörjning”.

Fler möten. Mer administra­tion. Med största säkerhet också ännu fler undervisni­ngstimmar är vad som väntar landets lärare. Inte undra på att många är förtvivlad­e. I en debattarti­kel i Expressen (9/4) vädjade lärarna Alexander Skytte och Pernilla Wallgren till civilsamhä­llet om stöd.

De skrev att deras ”yrkesstolt­het räcker inte längre till för att mätta allas munnar. Vi behöver er hjälp nu: medborgare, föräldrar. Vi behöver er hjälp att rädda vår svenska skola som håller på att drunkna i nedskärnin­gar och ekonomiska sidointres­sen.”

Det är ofattbart att det här tilllåts pågå år ut och år in utan att någon sätter ned foten. Skollagen har förvandlat­s till en chimär och lärarna står maktlösa mitt i effektivis­eringsrase­riet.

I Sverige har vi sedan länge en, oftast välfungera­nde, modell där fackförbun­den gör upp med arbetsgiva­ren om vilka villkor som ska gälla. Men när det inte fungerar och följderna blir för allvarliga måste staten ta ansvar. Där är vi nu. Det behövs tydliga regler om sådant som antal undervisni­ngstimmar och klasstorle­k. Annars kommer skolkrisen förvärras ytterligar­e.

” Fler möten. Mer administra­tion.

 ?? Bild: Alexander Olivera/tt ??
Bild: Alexander Olivera/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden