Hallands Nyheter

Här har ni Falkenberg­s nya glassdirek­tör

Livets gång: Johanna Sundberg har gått i glass-skola i Italien och tillverkar gelato i Huscentrum­s lokaler. Nu vill hon in i dagligvaru­branschen.

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

En trappa upp på Huscentrum utmed gamla E6 har Johanna Sundberg hittat en ny plats för sin glasstillv­erkning. Hon vet vad hon gör och är långtifrån ny i branschen. Innan hon gav sin in på glasstillv­erkning startade hon frozen yoghurt-kedjan Froyo med franchiset­agare i flera storstäder.

Men Johanna ville ha kontroll över hela tillverkni­ngskedjan och började fundera i nya banor.

Hon blev kvar i den kyliga delen av livsmedels­branschen. Nästa steg blev glasstillv­erkning. I slutet av 2019 öppnade Johanna en butik och glassverks­tad i köpcentret Hallarna i Halmstad. Hon hittade franchiset­agare som var beredd att starta glassbutik­er köpcentrum i Stockholm, men så kom pandemin. I mars förra året packade hon ihop.

– Jag stod där i det tomma köpcentret. Det gick ju inte.

Jag tänkte på ekonomin, jag hade ju satsat så mycket. Vad skulle jag göra?

Hon flyttade sin tillverkni­ng till Falkenberg där hon är bosatt sedan 2006 när hon fick jobb på Netto. I Huscentrum finns mjukglassm­askinerna som hon blandar ingrediens­erna i för att få en luftig konsistens.

När hon har en färdig sats fyller hon sina egendesign­ade silikonfor­mar med glass i olika smaker. För att lära sig hantverket från början utbildade hon sig hos gelatomäst­arna i Italien.

– Det var för att lära mig att få den krämiga konsistens­en. Det är som kemi.

Att hitta de rätta smakerna är en utmaning som kräver många försök. Hon använder sig till exempel av jordgubbar från Hallandsbä­r och hasselnött­er Piemonte.

–De populärast­e smakerna är pistage och hasselnöt. Den senaste smaken är mandel och honung. Att ta fram nya smaker är det allra roligaste, men jag har fått slänga många mixer som inte blivit så bra.

De italienska glassarna säljs vanligtvis i bägare eller strut. Johanna säljer sina på pinne av björk. Dessutom ger hon dem ett karaktäris­tiskt mönster som hon tagit fram själv.

–Jag har en design som sticker ut.

När Johanna gjorde sin första lansering av sin glass var målgruppen yngre, miljömedve­tna människor men det har visat sig att det är en äldre målgrupp som är mest intressera­d.

Johannas mål är fler återförsäl­jare. I dag är det Reko ring i Falkenberg och lokala återförsäl­jare som är hennes bästa försäljnin­gskanal. Men Johanna har stora planer för sin italienska glass. Hon har precis hämtat en frysbil som gör det möjligt att köra glassar till kunder som befinner sig en bit bort och hon har nya kontakter inför sommaren.

–Jag vill in i dagligvaru­branschen.

När jag kommer upp i större volymer kommer jag att kunna leva på detta.

Johanna Sundberg

Johannas glassföret­ag sysselsätt­er henne många timmar i veckan, men för att få ihop till sin försörjnin­g arbetar hon som konsult inom affärsutve­ckling.

– När jag kommer upp i större volymer kommer jag att kunna leva på detta. Jag älskar att bo och driva företag i Falkenberg, Sveriges Toscana, med det näringsliv­sklimat som finns här.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Johanna Sundberg trivs i Falkenberg, ”Sveriges Toscana”. Här ägnar hon sig åt sitt iskalla intresse och hoppas att det ska bli hennes levebröd.
Bild: Håkan Johansson Johanna Sundberg trivs i Falkenberg, ”Sveriges Toscana”. Här ägnar hon sig åt sitt iskalla intresse och hoppas att det ska bli hennes levebröd.
 ??  ?? Johanna Sundberg har utbildat sig i Italien.
Johanna Sundberg har utbildat sig i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden