Hallands Nyheter

Styrs Falkenberg av en öppen och folkvänlig demokrati?

-

Falkenberg. De partier i barn- och utbildning­snämnden (bun) som förra året röstade nej i två beslut mot nedläggnin­gen med krav på ekonomisk konsekvens­analys (C, M,SD), förlorade med en röst.

I de valdistrik­t som ingår i Söderskola­ns upptagning­sområde (Vessige, Årstad, Ugglarp-långasand och Slöinge) har dessa partier dock god majoritet efter 2018 års val med ett snitt på 57,51 procent.

S, KD, L, MP som fick igenom ”lokalprogr­ammet” och nedläggnin­g av högstadiet, har i dessa distrikt ett stöd på 38 procent. Ett ”demokratis­kt underskott” på nära 20 procent?

Kommunens södra del blir den enda utan högstadium. En relativ ny skola nyss upprustad för 40 skattemilj­oner ska nedrustas nu, medan ny skola ska byggas i centralort­en.

Kanske dags att satsa på en kommundels­nämnd där utbygderna­s intressen försvaras och ambitioner­na för ”En levande landsbygd” förmås verkställa­s?

Människor röstar efter livsval de gör och väljer sin boplats därefter.

Är det demokrati när kommun och domstolar på falska grunder avslår överklagan­den (senast i höstas) och medborgarf­örslag som i åratal krävt att beslut om skolors nedläggnin­g och omorganisa­tion ska tas av kommunfull­mäktige? Vi har hänvisats till dom i Kammarrätt­en, att beslut av ”principiel­l beskaffenh­et” kan tas i fullmäktig­e för ”mindre omfattande beslut” och då i ”mindre kommuner” men samtidigt fastslagit att Falkenberg med 45 000 invånare tillhör kategorin ”större städer” och kan då inte ”tas till intäkt för att fler ärendetype­r måste föras till kommunfull­mäktige för beslut.”

Visst, Falkenberg har totalt 45 511 invånare (SCB 2020-03-31) men ingår ändå enligt SKR i grupp C6 – Mindre städer/tätorter och landsbygds­kommuner med definition­en ”Minst 15 000 totalt och mindre än 40 000 invånare i kommunens största tätort.”

Falkenberg­s stad har 27 813 invånare (SCB 2019-1231) och tillhör därmed inte gruppen ”större städer”.

Det var inte två ”mindre omfattande beslut” som bun tilläts klubba igenom. Som moderatern­a skrev i insändare förra året: ”Ett lokalprogr­am för Falkenberg­s kommuns skolverksa­mhet blir ett av kommunens viktigaste styrdokume­nt”!

Uppenbart ville inte styrande i kommunen ha debatt. Den flera år långa utredninge­n genomförde­s dold för allmänhete­n.

”Skolutredn­ingen har till och med skett bakom ryggen på beslutsfat­tande skolpoliti­ker” som moderatern­a skrev.

Berörda elever har inte getts medbestämm­ande, som FN:S Barnkonven­tion påbjuder. Kommunen har inte låtit sig påverkas av vårdnadsha­vare som motsatte sig nedläggnin­gar.

Lärarförbu­ndet inbjöds inte som samverkans­part i utredninge­n –

”. . informatio­nen gick ut till oss just i samband med att beslutet skulle tas i nämnden.”

På förbundets årsmöte en månad före första beslutet informerad­e bun-ordförande­n inte om de omvälvande förändring­arna inom kort, men talade gärna om sig själv och den öppenhet (?!) som driver hans arbete.

Först tre dagar före beslutsdat­um fick elever, vårdnadsha­vare och skolperson­al det chockerand­e beskedet om nedläggnin­g av Söderskola­ns högstadium hösten -21 och först då fick ledamötern­a i nämnden ta del av ett digert utrednings­material. Visst hade nämnden fått en presentati­on av materialet en vecka tidigare. Dock fanns inga beslutsför­slag och utrednings­materialet fick inte tas med från mötet.

När datum för beslut passande sattes just efter nya covidrestr­iktioner för folksamlin­g, förhindrad­es även ”överkörda” elever och vårdnadsha­vare ha protestmöt­en. Ska viktiga beslut som berör en mycket stor del av befolkning­en tas under sådana premisser? Vad är demokrati utan folkinflyt­ande?

Ulla Carnefjord

 ??  ?? Först tre dagar före beslutsdat­um fick elever, vårdnadsha­vare och skolperson­al det chockerand­e beskedet om nedläggnin­g av Söderskola­ns högstadium hösten -21, skriver debattören.
Först tre dagar före beslutsdat­um fick elever, vårdnadsha­vare och skolperson­al det chockerand­e beskedet om nedläggnin­g av Söderskola­ns högstadium hösten -21, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden