Hallands Nyheter

Elev gick till attack mot personal med sparkar

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se 010-471 53 26

Varberg: En skola i Varberg har anmält två incidenter till Arbetsmilj­överket sedan en elev attackerat skolans personal med sparkar och slag.

En skola i Varbergs kommun har anmält två allvarliga incidenter till Arbetsmilj­överket efter det att en elev attackerat skolans personal med sparkar och slag.

I båda fallen inträffade incidenter­na när personal på skolan försökte få med sig eleven för att lugna ner sig. I stället ska eleven ha vänt sig mot skolperson­alen och attackerat genom att bita, sparka och slå.

– Skolan har vidtagit de åtgärder som behövs. Vi har olika handlingsp­laner som vi jobbar med utifrån sådan här situatione­r, säger skolans rektor.

Den aktuella skolan har förstärkt personalst­yrkan kring den aktuella eleven och jobbar extra med handlednin­g till personalen för att hantera situatione­n.

Mycket fokus ligger på att jobba preventivt för att lyckas avstyra sådana situatione­r.

Skolans rektor

– Mycket fokus ligger på att jobba preventivt för att lyckas avstyra sådana här situatione­r innan de uppstår, säger rektorn.

Det är inte första gången som skolan anmäler incidenter om våld mot personalen. Sedan 2020 har Varbergs kommun gjort fyra anmälninga­r till Arbetsmilj­överket och alla rör samma skola.

– Våld och hot mot skolperson­al är inget generellt problem i Varberg. Men jag skulle säga att med jämna mellanrum uppstår det situatione­r kring vissa elever där det kan förekomma, säger Johan Berntsson, grundskole­chef i Varbergs kommun.

Han säger också att skolan måste hantera frågan utifrån olika perspektiv, där ett är elevens.

– För oss handlar det om att möta en elev som inte mår bra i en ordinarie skolmiljö. Där måste vi hitta nycklar och göra anpassning­ar för att eleven ska må bättre.

Den andra aspekten är skolperson­alens säkerhet och trygghet.

– Vi har ett arbetsmilj­öansvar för vår personal, det är de som hamnar i skottglugg­en när sådana här situatione­r uppstår. Där måste vi ha tydliga handlingsp­laner och stöd till dem både i sin profession men även personligt för att de ska kunna känna sig trygga, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden