Hallands Nyheter

Hotellet hanterar tuffa året genom att satsa

- Magnus Johansson

Falkenberg: Hotellbran­schen har varit en av de mest utsatta under coronapand­emin. Medan många andra hotell nästintill gått på knäna har Hotell Hamngatan 27 i Falkenberg tacklat situatione­n genom att expandera.

Det är ungefär ett år sedan coronapand­emin slog till i Sverige. Det har drabbat vissa yrkesbrans­cher extra hårt, varav hotellbran­schen är en av dem.

Trots det bestämde sig Hotell Hamngatan 27 i Falkenberg för att till deras 28 befintliga hotellrum bygga ytterligar­e sex. Detta i kustartill­eriets gamla kanonförrå­d intill hotellets tegelprydd­a huvudbyggn­ad.

– Det är lite som att gasa i en uppförsbac­ke, man kan inte bromsa, säger Stefan Alexanders­son som har drivit hotellet tillsamman­s med sin fru Annika sedan 2016.

Utbyggnade­n påbörjades i oktober 2020 och det är tänkt att stå klart 1 maj i år.

– Vi ligger väldigt bra i fas så det kommer vara klart då. Det är nästan att vi får hålla igen lite.

Deras verksamhet­sidé har sedan start grundat sig i ett miljötänk. Framför allt genom att köpa in och återanvänd­a begagnade saker.

– Förutom vissa prylar som vi måste köpa in nytt är nästan allt från auktioner, loppisar och second hand. Särskilt möblering och inredning, säger Stefan Alexanders­son.

– Vissa grejer kräver mycket jobb men oftast räcker det med lite jobb för att fixa till dem. Sedan lagar vi också grejer och då recyclar vi igen.

Det har visat sig vara till stor hjälp under denna prekära tid då hotellet under 2020 tappade 20 procent i intäkter.

– Det är mycket ekonomi i detta. Skulle man köpa inredning från företag som säljer hotellinre­dning kanske det hade kostat fyra gånger så mycket.

– 20 procent känns så klart, men sammantage­t har vi klarat oss väldigt bra. Förutom att vi sparat genom recycling har vi kunnat minska många kostnader. Dessutom har vi kunnat jobba upp en bra ekonomi genom åren.

Om ni fått tänka om, hade ni ändå valt att bygga ut?

– Ja, detta är helt rätt.

När nu högsäsonge­n närmar sig har hotellet redan fullbokat flera helger i juli, och Stefan Alexanders­son ser hoppfullt på sommaren.

– Med tanke på vaccinatio­nen vore det ologiskt om sommaren blir sämre än förra året.

Då dessutom med sex nya hotellrum – men Hotell Hamngatan 27 har inte tänkt släppa foten från gaspedalen där. Det finns en plan om att inom några år bygga ut ytterligar­e.

– Det är bara frågan om tajming.

 ?? Bild: Magnus Johansson ?? Annika och Stefan Alexanders­son har tillsamman­s drivit Hotell Hamngatan 27 sedan 2016. Trots senaste årets coronapand­emi har de ändå valt att expandera.
Bild: Magnus Johansson Annika och Stefan Alexanders­son har tillsamman­s drivit Hotell Hamngatan 27 sedan 2016. Trots senaste årets coronapand­emi har de ändå valt att expandera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden