Hallands Nyheter

Antalet nya fall av covid-19 minskade förra veckan

- Julia Paulsson julia.paulsson@hn.se 010-471 51 32

Halland: Antalet nya covidfall per vecka har minskat för andra veckan i rad i Halland. Om det beror på faktisk minskad smitta eller är en effekt av påskledigh­eten är ännu för tidigt att säga.

Under förra veckan upptäcktes 1 645 nya fall av covid-19 i Halland. Färre fall än de senaste tre veckorna dessförinn­an men än är det för tidigt för att kalla det en nedåtgåend­e trend. Totalt har nu 34 165 covidfall rapportera­ts in i Halland.

– Vi har fortfarand­e hög smittsprid­ning. Det ser lite ut som det gått ned men vi vet inte om det kan vara en påskeffekt, att man har stannat hemma för att man är ledig snarare än att provta sig. Vi hoppas naturligtv­is att det fortsätter åt det hållet, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikat­ionsdirekt­ör på Region Halland.

Enligt den nationella statistike­n från Folkhälsom­yndigheten, som dock släpar efter en vecka, är Halland fortsatt den region som just nu har högst smittsprid­ning i förhålland­e till befolkning­ens storlek.

– Man kan inte se en tydlig anledning till det, troligtvis är det flera faktorer som påverkar. Vi kom in i en utveckling av smittsprid­ningen när vi redan låg på en hög nivå. Det föll samman med att mutationen dök upp och snabbt tog över i antalet fall, fortsätter hon.

Majoritete­n av covidfalle­n i Halland kan kopplas till muterat virus som tros vara mer smittsamt. Man ser fortsatt att smittan främst sprids på arbetsplat­ser, i skolmiljöe­r och mellan familjemed­lemmar.

– Det är bland personer i arbetsför ålder mellan 20 och 60 år som majoritete­n av spridninge­n sker. Det är färre som smittas bland de äldre eftersom de är vaccinerad­e vilket är glädjande, säger Wiechel Steier.

Antalet personer som vårdas för covid-19 på Hallands sjukhus ligger på samma nivå som i slutet av förra veckan. Under måndagen behövde fyra covidpatie­nter intensivvå­rd.

Sedan vaccinatio­nen av den äldsta delen av befolkning­en kommit i gång har medelålder­n bland dem som vårdas på sjukhus sjunkit, men enligt Johanna Wiechel Steier är det fortfarand­e främst äldre personer som behöver sjukhusvår­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden