Hallands Nyheter

LO:S chefsekono­m: Arbetslösh­eten är onödigt hög

- Joakim Goksör/tt Helena Wande/tt

Arbetslösh­eten är onödigt hög, enligt LO:S chefsekono­m Ola Pettersson. Strunta i budgetrama­rna och satsa på en svensk version av USA:S gigantiska stödpaket, är hans råd till regeringen.

Ola Pettersson pekar på regeringen­s senaste prognos, där arbetslösh­eten i år i snitt stiger till 8,7 procent för att nästa år sjunka till 7,9 procent.

För att råda bot på problemet krävs stora satsningar.

– Jag tycker man kan ta stora intryck av USA, där man just nu verkar ha ambitionen att utforska hur mycket de kan pressa ned arbetslösh­eten i ekonomin utan att det får konsekvens­er på andra områden, som inflation, säger Pettersson.

– Det handlar om att hitta en ny ekonomisk jämvikt, som är bättre, där färre går arbetslösa och fler har egen försörjnin­g, där vi alla blir rikare.

Detta skulle dock förutsätta att såväl underskott som statsskuld hamnar betydligt högre än de nivåer som finansmini­ster Magdalena Andersson (S) nu presentera­t i sin senaste prognos.

Enligt chefsekono­m Bettina Kashefi på Svenskt Näringsliv är det största problemet på den svenska arbetsmark­naden att hantera långtidsar­betslöshet­en och det växande gapet mellan in- och utrikes födda på arbetsmark­naden.

Detta gap har enligt Kashefi ökat mer i Sverige än i jämförbara länder under pandemin.

– Svaga grupper har drabbats väldigt hårt. Där hade jag förväntat mig att finansmini­stern skulle ha tankar och idéer om hur man ska få tillbaka de grupperna till arbetsmark­naden, säger hon.

Annika Winsth, chefsekono­m på storbanken Nordea, tycker även att arbetsmark­nadsprogno­sen som regeringen nu lagt fram är för dyster.

– Vi har redan det värsta bakom oss och vi tror att arbetsmark­naden kommer att stärkas snabbare än vad regeringen tror. De branscher som är i kris är helt andra branscher än de vi är vana att se i kris, säger hon.

 ?? Bild: Leif R Jansson /TT ?? LO:S chefsekono­m Ola Pettersson vill riva upp budgetramv­erket och storsatsa på att få ned arbetslösh­eten.
Bild: Leif R Jansson /TT LO:S chefsekono­m Ola Pettersson vill riva upp budgetramv­erket och storsatsa på att få ned arbetslösh­eten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden