Hallands Nyheter

Spermiebri­st bromsar när fler önskar att bli mamma

- Marielle Theander Olsson/tt

Allt fler ensamståen­de kvinnor skaffar barn genom assisterad befruktnin­g sedan lagändring­en 2016. Samtidigt är bristen på donerade spermier akut.

Inseminati­oner med donerade spermier har ökat sedan ensamståen­de kvinnor fick möjlighet att skaffa barn via regionfina­nsierad assisterad befruktnin­g i april 2016.

Totalt inleddes 2 237 behandling­ar med inseminati­on 2018, enligt den senaste årsrapport­en från Nationella kvalitetsr­egistret för assisterad befruktnin­g. Drygt 45 procent av dem gällde ensamståen­de kvinnor.

Det växande intresset har bidragit till långa kötider på många håll i landet. Dessutom har bristen på spermier blivit akut i flera regioner under coronapand­emin.

– Vi har hur många ensamståen­de kvinnor som helst, däremot har vi ont om donatorer. Det här är ett nationellt problem och pandemin har gjort att män som annars kanske hade anmält sig inte har velat utsätta sig för kontakter i vården, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare på reprodukti­onsenheten vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg.

På Sahlgrensk­a står 587 personer i kö, varav 60 procent är ensamståen­de kvinnor. Tidigare fick patientern­a vänta upp till fyra år på behandling, men efter att sjukhuset ändrat arbetssätt och inte längre tar emot kvinnor som fyllt 36 är väntetiden mellan två och ett halvt till tre år.

– Vårt problem är att donation är en dyr sjukvård. Utredninge­n på en donator kostar nästan 27 000 och det tar nära nio månader innan man kan börja använda materialet, säger Ann Thurin Kjellberg.

Även i Skåne saknas spermadona­torer och regionen pausade nyligen alla behandling­ar fram tills i juni.

– Vi har helt slut på spermier och har för första gången gjort ett uppehåll i donationsv­erksamhete­n, säger Margareta Kitlinski, sektionsch­ef på reprodukti­onsmedicin­skt centrum i Malmö.

På Karolinska universite­tssjukhuse­t i Stockholm tar det däremot omkring fem månader från remiss till ett nybesök där man i anslutning till besöket startar en behandling.

Runt 2017 då behandling­arna för ensamståen­de kvinnor drog i gång såg sjukhuset en stor ökning av patienter, men de senaste åren har kön legat konstant på omkring 200 personer.

Även på Karolinska finns en risk att lagret av spermier inom kort kan ta slut.

– Det är ett stort behov av fler donatorer för att inte köerna ska öka mer. Bristen på spermier är en begränsand­e faktor, säger Yvonne Kaselli, administra­tiv donationsk­oordinator.

Alla de tre regionerna upplever att det är svårt att få kontakt med nya donatorer, både när det gäller spermie- och äggdonatio­ner.

– Vi har små resurser att annonsera och nå ut som privata kliniker och många vet inte om att möjlighete­n finns, säger Karin Persdotter Eberg, tillförord­nad sektionsch­ef för reprodukti­onsmedicin vid Karolinska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden