Hallands Nyheter

Fler på IVA nu än under andra vågen

-

Antalet patienter som vårdas på intensiven på grund av covid-19 ökar ytterligar­e. Intensivvå­rdspatient­erna är nu fler än under den så kallade andra vågen i januari.

Enligt intensivvå­rdsregistr­et vårdas för närvarande 393 patienter på en intensivvå­rdsavdelni­ng (IVA) i Sverige på grund av covid-19. Det är en ökning med ett tiotal patienter bara under det senaste dygnet. Ökningen ses i stort sett över hela landet.

Antalet intensivvå­rdspatient­er har ökat stadigt sedan februari. I slutet av mars, då 305 patienter vårdades på intensiven, uppgav Socialstyr­elsens ställföret­rädande krisbereds­kapschef Taha Alexanders­son att omställnin­gar för att kunna tillföra intensivvå­rden ytterligar­e resurser var på ingång.

– Det är ett försämrat läge, även i prognosern­a från regionerna, sade Alexanders­son under en pressträff.

Den senaste ökningen innebär att fler vårdas på intensiven nu än när det var som värst under den så kallade andra vågen i början av januari, då som flest 389 personer fick intensivvå­rd samtidigt.

Ännu är det dock en bit kvar till beläggning­en under förra våren, i slutet av april 2020, då totalt 558 patienter vårdades på intensiven under en och samma dag.

Merparten, över 80 procent av intensivvå­rdspatient­erna, har någon typ av underligga­nde riskfaktor. 70 procent är män. I snitt går det 10,8 dagar mellan insjuknand­e och ivavård, enligt intensivvå­rdsregistr­et.

 ?? Bild: Staffan Löwstedt/tt ?? Fler vårdas på en intensivvå­rdsavdelni­ng nu än när den andra vågen var som värst.
Bild: Staffan Löwstedt/tt Fler vårdas på en intensivvå­rdsavdelni­ng nu än när den andra vågen var som värst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden