Hallands Nyheter

”Utan lagen hade jag inte haft min familj”

- Marielle Theander Olsson/tt

För fem år sedan skedde en lagändring som förändrade livet för ensamståen­de kvinnor som vill bli föräldrar. – Den har betytt allt, säger tvåbarnsma­mman Linda Johansson.

Den 1 april 2016 fick ensamståen­de kvinnor samma möjlighet att skaffa barn via regionfina­nsierad assisterad befruktnin­g som gifta par, registrera­de partner och sambor.

En av de kvinnor som skaffat barn via inseminati­on är tvåbarnsma­mman Linda Johansson. Hon hade alltid haft en stor barnlängta­n, men blandade länge ihop den med längtan efter en parrelatio­n. I en period mellan två relationer blev en fråga från hennes morbror avgörande: ”Varför åker du inte till Danmark och skaffar barn?”

Morbrodern­s fråga sådde ett frö av tankar i Linda Johansson och när hennes relation tog slut några år senare bestämde hon sig för att ställa sig i kö för assisterad befruktnin­g. Efter över ett halvårs utredninga­r blev hon godkänd för processen.

Tack vare lagen som precis hade trätt i kraft 2016 kunde Linda Johansson välja att få den regionfina­nsierade behandling­en i Danmark, och påbörja processen direkt.

– Det var en väldigt häftig resa, men också mentalt tufft. För varje negativt graviditet­stest kändes det som att världen rasade samman.

Efter fyra inseminati­oner blev Linda Johansson äntligen gravid och dottern Alma föddes 2019. När hon sedan ville skaffa ett syskon valde hon återigen att genomföra behandling­en i Danmark och lillebror Mío föddes 2020.

– Jag hade gärna gjort behandling­en i Sverige, men då kunde man inte ha samma donator.

Vad har den här lagen betytt för dig?

– Den har betytt allt. Jag hade ju inte haft min familj om det inte vore för lagändring­en.

 ?? Bild: TT ?? Linda Johansson blev mamma till barnen Alma och Mio via assisterad befruktnin­g.
Bild: TT Linda Johansson blev mamma till barnen Alma och Mio via assisterad befruktnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden