Hallands Nyheter

Pubar öppna i England: ”Härligt att komma ut”

- Mattias Mächs/tt

En öl i solen och en ny vårfrisyr?

Många britter utnyttjar sina nyvunna friheter när England fortsätter att lätta på virusrestr­iktionerna.

Flera uteserveri­ngar passade på att öppna redan vid midnatt natten till måndag. En av alla pubar med fullbokade bord var Kentish Belle i Bexleyheat­h i Londons sydöstra utkanter.

– Det var så länge sen, jag har inte sett det här gänget fysiskt på ett bra tag, sade en av besökarna i ett kompisgäng, klädda i mössor och jackor, till BBC.

– Det är härligt att komma ut, trots tiden på dygnet och det kalla vädret.

Även premiärmin­ister Boris Johnson har sagt att han såg fram emot att under måndagen besöka puben för att ”varsamt men oåterkalle­ligt höja en pint till mina läppar”.

De nya lättnadern­a i virusrelat­erade restriktio­ner gäller alltså från och med måndagen.

Förutom att pubar och restaurang­er får börja servera igen, om gästerna sitter utomhus, tillåts även friseroch skönhetssa­longer att öppna. Också i den branschen var det många företagare som slog upp portarna redan under småtimmarn­a.

– Det känns fantastisk­t att vara här. Jag har fått gå runt med en märklig toppknut under de senaste månaderna, säger Amy Smith, som besökt en frisör i Digbeth i Birmingham, till BBC.

Det är också grönt ljus för butiker som säljer varor som inte anses som livsviktig­a, gym, bibliotek och utomhusanl­äggningar som djur- och nöjesparke­r.

Semesterre­sor utomlands är dock fortsatt förbjudna och Johnson manar till fortsatt försiktigh­et.

”Jag uppmanar alla att fortsätta att bete sig ansvarsful­lt och att komma ihåg ’händer, ansikte, avstånd och frisk luft’”, säger premiärmin­istern i ett uttalande.

Måndagens lättnader verkställe­r det andra steget i regeringen­s plan för gradvis återöppnin­g. Det första steget, som genomförde­s i mars, har bland annat inneburit att skolelever har fått återvända till klassrumme­n och att utomhussam­mankomster med upp till sex personer tillåtits.

Vid bröllop tillåts dock 15 gäster från och med nu medan gränsen på 30 personer för begravning­ar ligger fast.

Lättnadern­a gäller för landsdelen England. Skottland, Wales och Nordirland har egna planer för hur restriktio­nerna ska lyftas.

Det fortsatta öppnandet motiveras med en framgångsr­ik vaccinatio­nskampanj och minskninge­n av antalet nya fall av covid-19. Om trenden håller i sig planeras nästa steg att tas under andra halvan av maj. I bästa fall ska de sista smittskydd­sreglerna kunna lyftas den 21 juni.

Den vetenskapl­igt rådgivande gruppen Sage har dock varnat för risken för en tredje våg framåt sommaren.

Samtidigt undersöker regeringen möjlighete­n att införa någon form av certifikat för personer som antingen har vaccinerat­s, har naturlig immunitet efter en covidinfek­tion eller som nyligen testat negativt för sjukdomen. Förhoppnin­gen är att ett sådant system ska spela en viktig roll när väl nattklubba­r och större evenemang tillåts igen.

Liknande ”vaccinatio­nspass” diskuteras i många andra länder och väntas även spela en roll vid internatio­nella resor.

 ?? Bild: Jacob KING/AP/TT ?? Öl på väg ut till besökare på puben Figure of Eights uteserveri­ng i Birmingham strax efter midnatt på måndagen.
Bild: Jacob KING/AP/TT Öl på väg ut till besökare på puben Figure of Eights uteserveri­ng i Birmingham strax efter midnatt på måndagen.
 ?? Bild: Kirsty O’CONNOR/AP/TT ?? Nas Ganev klipper Amy Pallisters hår i London strax efter midnatt när restriktio­nerna lättades i England.
Bild: Kirsty O’CONNOR/AP/TT Nas Ganev klipper Amy Pallisters hår i London strax efter midnatt när restriktio­nerna lättades i England.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden