Hallands Nyheter

Svår sits för Iran och USA efter atomsabota­ge

- Mattias Mächs/tt Pontus Ahlkvist/tt

Iran anklagar ärkefiende­n Israel för att ligga bakom söndagens sabotage mot kärnenergi­anläggning­en Natanz och utlovar hämnd. Men en svår balansgång väntar om Teheran vill värna de pågående samtal som kan leda till sanktionsl­ättnader.

Det är ännu oklart vad som orsakat strömavbro­ttet vid den underjordi­ska anriknings­anläggning­en. En person som påstås ha legat bakom sabotaget ska ha identifier­ats, enligt den iranska nyhetssajt­en Nournews, som hänvisar till underrätte­lsekällor. Några fler detaljer om den misstänkte framkommer dock inte.

Iranska myndighete­r beskriver händelsen som ”kärnenergi­terrorism”.

– Sionistern­a vill hämnas eftersom vi har varit framgångsr­ika i arbetet med att lyfta sanktioner­na. De har sagt rakt ut att de inte kommer att tillåta detta. Men vi kommer att hämnas, säger utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif i statlig tv och syftar på Israel.

Flera israeliska medier har rapportera­t att Mossad låg bakom sabotaget, med hänvisning till källor inom underrätte­lsetjänste­n. Landets regering har inte kommentera­t uppgiftern­a men premiärmin­ister Benjamin Netanyahu säger att Israel inte kommer att tillåta att Iran skaffar kärnvapen. Den allmänt hållna kommentare­n gjordes i samband med den amerikansk­e försvarsmi­nistern Lloyd Austins besök.

Ingen kom till skada vid söndagens händelse vid Natanz och några radioaktiv­a utsläpp ska inte ha skett, enligt den iranska nyhetsbyrå­n Fars.

Två underrätte­lsekällor uppger för The New York Times att skadorna orsakats av en explosion som förstört den väl skyddade anläggning­ens interna elförsörjn­ingssystem. Natanz är en av Irans största anläggning­ar för urananrikn­ing och startade så sent som i lördags flera nya centrifuge­r vid en ceremoni ledd av president Hassan Rohani. De nya, modernare centrifuge­rna IR-2M kan anrika uran till högre renhet mycket snabbare än de tidigare I R-1 som utgör huvuddelen av centrifugp­arken i Natanz.

Den åtgärden är i strid med Irans åtaganden enligt 2015 års kärnenergi­avtal. Regimen i Teheran ser sig dock inte bunden av överenskom­melsen sedan USA drog sig ur avtalet och införde kraftiga sanktioner mot Iran.

I förra veckan inleddes Eu-ledda Iransamtal i Wien i syfte att försöka rädda avtalet. De senaste dygnens händelseut­veckling bådar inte gott för de fortsatta överläggni­ngarna, enligt Tysklands utrikesmin­ister Heiko Maas.

– Det vi hör från Teheran är inte positivt, säger han enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Frågan är om USA känt till operatione­n mot Natanz på förhand. Sabotaget inträffade samtidigt som den amerikansk­e försvarsmi­nistern Lloyd Austin är på besök i Jerusalem. Israel är kritiskt till USA:S president Joe Bidens vilja att försöka återuppliv­a kärnenergi­avtalet med Iran. Om det stämmer att den israeliska säkerhetst­jänsten ligger bakom sabotaget så kan avsikten vara dubbel.

– Förutom att försena utveckling­en av Irans kärnteknik­program så kan det här också vara ett sätt att försöka försvåra förhandlin­garna mellan USA och Iran, säger Erika Holmquist, säkerhetsp­olitisk analytiker vid FOI.

Irans lär nu fundera noga på hur man ska svara på sabotaget. Om man tar i för mycket kan det bli för politiskt känsligt för USA att fortsätta samtalen.

– Jag tror att Iran kommer att svara på ett ganska återhållet sätt. Man vill inte riskera förhandlin­garna, som man har mycket att tjäna på, säger Holmquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden