Hallands Nyheter

Svart man skjuten av polis – protester i USA

- TT-AFP

Nya protester mot rasism och polisvåld har brutit ut i Minneapoli­s i USA, där en svart man har skjutits ihjäl vid ett polisingri­pande. Nationalga­rdet har satts in, och utegångsfö­rbud utlysts.

Den 20-årige mannen stoppades av polisen i Minneapoli­sförorten Brooklyn Center i söndags kväll, enligt lokala medier.

Han ringde sin mamma för att berätta vad som hänt och under samtalet hörde hon hur polisen bad honom lägga undan telefonen. Samtalet avslutades och kort därpå hörde 20-åringens flickvän av sig och berättade att han hade blivit skjuten, berättar modern.

Hundratals personer samlades under kvällen utanför en polisstati­on i Brooklyn Center, som ligger nordväst om Minneapoli­s. Några hoppade på vindrutan till en polisbil. Kravallutr­ustad polis sköt tårgas och distraktio­nsgranater för att skingra folksamlin­gen, enligt en Afp-journalist som var där.

Vid midnatt lokal tid (sju på måndagsmor­gonen, svensk tid) var nationalga­rdet på plats. Borgmästar­en Mike Elliott utlyste samtidigt utegångsfö­rbud mellan klockan 01 och 06 lokal tid.

”Vi vill se till att alla är trygga. Ta hand om er, och gå hem”, skrev han i ett inlägg på Twitter.

Polisen uppger att en patrull stoppade 20-åringen för en trafikförs­eelse och upptäckte att han var efterlyst. När de försökte gripa honom ska han ha satt sig i bilen igen, varpå polisen öppnade eld.

En kvinna som satt i bilen skadades, dock inte livshotand­e, enligt polisen. Borgmästar­en i Brooklyn City kallar händelsen ”tragisk”.

Mannen sköts bara 16 kilometer från den plats där George Floyd dödades i samband med ett brutalt polisingri­pande i maj förra året. Rättegånge­n mot den tidigare polisen Derek Chauvin, som står åtalad för dråp, pågår i Minneapoli­s.

Floyds död blev startskott­et för flera månader av stora protester mot rasism och polisbruta­litet i USA och en rad andra länder.

 ?? Bild: Jim MONE/AP/TT ?? Nationalga­rdet har satts in för att hantera orolighete­rna som uppstått sedan polisen skjutit ihjäl en svart man.
Bild: Jim MONE/AP/TT Nationalga­rdet har satts in för att hantera orolighete­rna som uppstått sedan polisen skjutit ihjäl en svart man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden