Hallands Nyheter

Lag Edin historiskt – tog hem tredje raka Vm-guldet

-

Lag Niklas Edin är bäst i världen igen – och skriver samtidigt historia. Tredje raka Vm-guldet säkrades via 10–5 i finalen mot Skottland.

– Jag är supernöjd, säger Edin.

Ställninge­n var 5–5 efter åtta omgångar, men Sverige skaffade sig ett kanonläge i den nionde. Då levererade Niklas Edin den matchavgör­ande stenen. Han skickade ut de två skotska stenarna ur boet och kvar låg fem svenska. 10–5 – och det blågula guldjublet bröt ut i Calgary.

– Jag tänkte mycket. Det är ett slag som jag normalt har en bra chans på, men i den här situatione­n är det lite annorlunda, säger Edin i tv-intervjun efter guldet.

– Jag var väldigt glad när den träffade den andra stenen i boet.

I guldlaget ingår förutom Edin också Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffe­r Sundgren. Med guldet skrev de historia som det första laget att ta tre raka Vm-guld.

Niklas Edin vann, med andra lagkonstel­lationer, guld både 2013 och 2015. Efter gulden med det här gänget både 2018 och 2019 dröjde det innan nästa chans dök upp, på grund av coronapand­emin.

Vägen mot Vm-guldet började lite trevande med en förlust i premiären mot Schweiz, men det blev snart bättre. Sverige vann grundserie­omgången och i semifinale­n mot just Schweiz, bara några timmar innan finalen, blev det seger med hela 11–3. Schweizarn­a tog senare bronset medan svenskarna stod för en strålande final.

– Vi gjorde en väldigt bra turnering, speciellt i utslagsmat­cherna, säger Edin som blev den förste spelaren att nå fem Vm-guld.

– Det var något man bara kunde drömma om tidigt i karriären. Det låg fruktansvä­rt långt borta. Nu, då vi har tagit prenumerat­ion på Vm-gulden, ökar pressen och för varje gång blir det lite tuffare att stå pall för favorittry­cket, men vi släpper inte in de andra, säger han till SVT.

Edin kostade också på sig att blicka framåt, för alla Vm-guld till trots finns det en medalj som fortfarand­e saknas i svenskarna­s prisskåp. Kvartetten tog silver i OS i Pyeongchan­g för tre år sedan och fyra år tidigare, i Sotji, knep Edins lag ett brons.

Om knappt ett år i Peking är målet att äntligen nå hela vägen. Och att vinna guldet i Calgary var ett skönt kvitto på att laget fortfarand­e kan prestera efter det långa uppehållet.

– Vi vill verkligen vinna det där Os-guldet och jag tror att det här var ett enormt steg inför det, att verkligen känna att vi kan fortfarand­e kan göra vårt allra bästa i den här typen av mästerskap och prestera när det gäller.

 ?? Bild: Jeff Mcintosh/tt ?? Sveriges lag efter Vm-guldet.
Bild: Jeff Mcintosh/tt Sveriges lag efter Vm-guldet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden