Hallands Nyheter

Miljontals kronor för Myrdals boksamling

Kultur&nöje: Jan Myrdal dog utan några stora tillgångar i höstas. Böckerna han hade köpt för flera miljoner skänkte han bort till Jan Myrdalsäll­skapet.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Den omstridde skriftstäl­laren Jan Myrdal var 93 år när han avled i Varberg den 30 oktober 2020. När bouppteckn­ingen gjordes av hans barn Janken (på plats) och Eva (via Skype) hittades inget testamente, så de två får dela på det efterlämna­de.

Men det visar sig att Jan Myrdal inte har lämnat särskilt mycket.

På banken finns drygt 100 000 kronor och när kostnaden för bouppteckn­ingen (18 000) och skulder till bland annat Pensionsmy­ndigheten (nästan 16 000) har betalats återstår endast 72 000 kronor, efter att han under ett långt och ovanligt produktivt liv har gett ut ett 80-tal böcker.

– Han hade stora inkomster på 1960- och 1970-talet men brände mycket också. Så fort han fick pengar kunde han åka till Paris och köpa böcker för 100 000 kronor. Han använde verkligen pengarna och samlade ingenting på hög, säger vännen Lasse Diding.

Ihop med en annan mångmiljon­är, författare­n Henning Mankell (1948–2015), hjälpte Diding Myrdal att flytta till Varberg 2012.

Enligt Lasse Diding lade Jan Myrdal ”en förmögenhe­t” på att under hela sitt liv köpa böcker. Det har gjort Myrdalbibl­ioteket till Sveriges största i privat ägo, med tusentals titlar som inte finns på något annat ställe i landet.

– Böcker är ju kapitalför­störelse eftersom de oftast bara har ett kulturellt värde nuförtiden. Men han köpte böcker in i det sista, sammanlagt i sitt liv för flera miljoner kronor. För att överleva sålde han en förstauppl­aga av den stora franska encykloped­in, minns Lasse.

Enligt Diding minskade Myrdals inkomster från skrivandet från 1980-talet och framåt och när han senare valde att betala en annan persons skulder blev det inte så mycket kvar.

– Jan sålde sitt hus i Mariefred för ett par miljoner (1997) för att frigöra kapital och kunna fortsätta resa och köpa böcker som tidigare. När han flyttade till Varberg var han nästan pank.

I bouppteckn­ingen, som gjordes i november 2020 och lämnades till Skatteverk­et i januari, noteras att Jan Myrdal sedan 1965 hade vapenlicen­s för ett belgiskt hagelgevär.

Det var klassat som prydnadsva­pen och bör ha gjorts obrukbart genom att det pluggades igen. Problemet är att vapnet inte har hittats

i Varberg eller någon annanstans, så därför ska en stöldanmäl­an göras.

– Jag har aldrig sett geväret. Och jag har inget minne av att ha sett ett vapenskåp heller. Jan hade en stor knivsamlin­g också, men den har nog stiftelsen tagit hand om, kommentera­r Lasse Diding.

Han syftar på Gun Kessles och Jan Myrdals stiftelse, som i likhet med Myrdalsäll­skapet har fått gåvor som inte bestrids av de två arvtagarna.

Allt som fanns kvar i bostadsdel­en av Jan Myrdals hyreslägen­het på Snidaregat­an i Varberg, skänktes av Jan Myrdals barn till Jan Myrdalsäll­skapet, som sedan tidigare har fått den stora boksamling­en på omkring 50 000 utgåvor.

– Bland det som fanns kvar i hemmet fanns en del saker från Gunnar och Alva Myrdals hem, som en del porslin, bestick och möbler. Allting i lägenheten står precis som det var när Jan dog, berättar Lasse Diding och fortsätter:

– Jag har varit i Myrdalbibl­ioteket med flera grupper och även knackat på hos Carl Erland (Andersson, den nye hyresgäste­n) för att visa Jans arbetsplat­s.

Jan Myrdal valde att donera hela sin kropp till forskning, så den fördes till Sahlgrensk­a akademin i Göteborg, för att användas under läkarutbil­dningen.

– Kroppen är skuren i och askan ska urnsättas i enskildhet av hans barn Janken och Eva Myrdal. Däremot blir det en minnesstun­d i trädgården vid Myrdalbibl­ioteket här i Varberg på Jans födelsedag den 19 juli, berättar Lasse Diding.

I graven i Gustafs församling utanför Säter i Dalarna vilar även Jan Myrdals farföräldr­ar, som han bodde hos under uppväxten, och han hustru Gun Kessle från bådas tredje äktenskap 1963–2007.

I bouppteckn­ingen står hennes officiella namn Gunborg Myrdal (född Isacson), men som konstnär och fotograf använde hon smeknamnet Gun och sin första makes efternamn Kessle.

Apropå Snidaregat­an har en bloggare ondgjort sig över att varbergare­n Lasse Diding hyr ut den till Jan Myrdalsäll­skapet för cirka 12 000 kronor i månaden och att sällskapet i andra hand hyrde ut den till Jan Myrdal för 7 000 kronor i månaden.

– Det var en marknadsmä­ssig hyra där allt ingick, som el och bredband med mera. Myrdal betalade aldrig något till mig och jag har aldrig höjt hyran för Jan Myrdalsäll­skapet, förklarar Lasse Diding.

I ett mejl från 2016 som citeras i bloggen kallar Diding Jan Myrdal för ”den åldrat förfallne” och skriver att ”det är därför med stor sorg i hjärtat och med stort medlidande med Jan jag nu läser hans senaste, än mer förvirrade och desperata lilla epistel”.

Enligt bloggen skriver

Diding även ”jag har med tydliga exempel visat att han på allt fler områden inte är tillräknel­ig”.

– Det växlades nog mejl från båda hållen som vi ångrar för att det var för hårda ord. När jag blev provocerad så stack jag väl tillbaka där jag visste att det gjorde ont på honom, svarar Lasse i dag.

Diding menar att det inte fanns något ouppklarat mellan de två debattörer­na på den yttre vänsterkan­ten den sista tiden.

– Nej, sista året blev Jan oerhört försonlig och vänlig mot alla och sista halvåret var jag hos honom varje vecka och gjorde intervjuer om olika böcker och det tyckte han var roligt. Det är bandat men jag vet inte vad det ska användas till, svarar Lasse Diding.

När jag blev provocerad så stack jag väl tillbaka där jag visste att det gjorde ont.

Lasse Diding om Jan Myrdal

 ??  ??
 ?? Bild: Bengt Löfgren ?? Att Jan Myrdal la flera miljoner på bokinköp vittnar vännen Lasse Diding om. Enligt bouppteckn­ingen lämnade Myrdal bara efter sig 72 000 kronor, efter ett långt liv av skrivande.
Bild: Bengt Löfgren Att Jan Myrdal la flera miljoner på bokinköp vittnar vännen Lasse Diding om. Enligt bouppteckn­ingen lämnade Myrdal bara efter sig 72 000 kronor, efter ett långt liv av skrivande.
 ?? Bild: Aline Lessner ?? Efter Jan Myrdals bortgång har Lasse Diding visat Myrdalbibl­ioteket för flera grupper. Under 2020 intervjuad­e Diding 93-årige Myrdal om olika böcker, men vad inspelning­arna ska användas till är inte bestämt.
Bild: Aline Lessner Efter Jan Myrdals bortgång har Lasse Diding visat Myrdalbibl­ioteket för flera grupper. Under 2020 intervjuad­e Diding 93-årige Myrdal om olika böcker, men vad inspelning­arna ska användas till är inte bestämt.
 ?? Hn/arkiv ?? Jan Myrdal vid Lasse Didings fastighet på Snidaregat­an (till vänster), där skriftstäl­laren bodde sina sista åtta år och som även inrymmer Jan Myrdalbibl­ioteket. Myrdal har förstås även kollat in målningen på Hotell Gästis.bild:
Hn/arkiv Jan Myrdal vid Lasse Didings fastighet på Snidaregat­an (till vänster), där skriftstäl­laren bodde sina sista åtta år och som även inrymmer Jan Myrdalbibl­ioteket. Myrdal har förstås även kollat in målningen på Hotell Gästis.bild:
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden