Hallands Nyheter

Martin räddade Sveriges sista skinnfabri­k

Varberg: När Sveriges sista skinnfabri­k gick i konkurs gjorde Varbergsde­signern Martin Mann slag i saken. Han köpte fabriken med maskiner och allt. – Annars hade jag fått flytta min produktion utomlands, säger han.

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se

Fabriken PG Elfström startades 1938 och ligger i före detta skinnorten Malung i Dalarna. När fabriken gick i konkurs förra året stod Martin Mann plötsligt utan tillverkar­e och tänkte:

– Hela min grundidé bygger på svensk hantverkst­radition. Antingen får jag flytta produktion­en utomlands eller så räddar jag fabriken.

Han valde det sistnämnda. I affären ingår både maskiner, varulager och två sömmerskor.

– Det är jätterolig­t att fabriken får leva vidare, säger konkursför­valtaren Tomas Wikner. Det är Sveriges sista skinntillv­erkare som syr hantverksm­ässigt.

Martin Mann är uppvuxen i Varberg och spåddes från början en lysande karriär som basketspel­are. Han gick på basketgymn­asiet Sanda i Huskvarna, men sista året avslutades på PS i Varberg. Hans tränare Patrik Frivold flyttade också till Varberg där Martin spelade i division 1 för Varberg Basket.

– Patrik är en fantastisk människa och betydde mycket för mig i ungdomen. Men jag blev inte så duktig som jag tänkt mig, fortsätter Martin. Då var jag förtvivlad. Vad skulle jag göra nu?

Martin Mann saknar formell designerut­bildning, men kommer från en kreativ familj där modern jobbat som stylist. Han har lärt sig yrket under livet som kantats av jobb i exklusiva herrbutike­r. Han har varit inköpare, produktutv­ecklare och försäljnin­gschef.

– Att gå i skola passar inte alla. Men kämpar man och följer sin dröm kommer det att gå bra, säger han.

I dag bor Martin med fru och barn i Stockholm.

– Hela släkten finns kvar i Varberg och jag är ofta där, berättar han. De senaste somrarna har jag haft event på Societén för särskilt inbjudna gäster. I påskas hade jag förbokade kundmöten på Stadshotel­let.

Martins namn är förknippat med varumärket Martin Key som tillverkar exklusiva skor i Italien och måttsydda skinnjacko­r i fabriken i Malung.

Martin Mann berättar om svårighete­r med investerar­e i början av Martin Keys uppbyggnad.

– Efter att jag försökt rädda bolaget ett flertal gånger var jag till slut tvungen att sätta det i konkurs. Det slutade med att jag hade 86 öre på mitt bankkonto.

– För mig har orden ge upp aldrig existerat, så jag lånade 25 000 kronor av min far för att köpa upp konkursen och starta om på nytt.

Tillverkni­ngen i Malung fortsätter på de hantverksm­ässiga grunder som alltid rått hos PG Elfström. Här sys skinnjacko­r för dam och herr under

märket Martin Key som säljs i egen butik på Stureplan i Stockholm. Fabriken producerar även till andra svenska varumärken.

– Vi letar alltid efter nya samarbetsp­artners och räknar med en bra tillväxt de närmaste åren, säger Martin Mann.

Prisskilln­aden och utförandet mellan en redan klar jacka från fabrikens eget märke och en Martin Key är stor. Den senare kostar från 20 000 kronor.

Varför är det så?

– Det är många aspekter men till en början så är varje jacka unik och måttsys efter kundens preferense­r, svarar Martin Mann.

– Kunden bestämmer själv vilket skinn och vilka detaljer den vill ha, vilket är en betydligt mer krävande produkt än en redan färdig jacka. För samtliga plagg skärs allt skinn för hand. Produktion­en har samma genuina teknik och upplägg som på 1940-talet. För oss spelar varje detalj och söm roll.

– Vi arbetar i lammnappa och getmocka, men också med älgoch hjortskinn, fortsätter han. Ett välvårdat skinn är för mig något du bär livet ut och vi ger livstidsga­ranti på samtliga jackor.

 ??  ??
 ??  ?? Varbergsso­nen och skinndesig­nern Martin Mann har köpt Sveriges sista riktiga skinnfabri­k i Malung. ”Annars hade jag fått flytta min produktion utomlands”, säger han.
Bild: Janko Ferlic
Varbergsso­nen och skinndesig­nern Martin Mann har köpt Sveriges sista riktiga skinnfabri­k i Malung. ”Annars hade jag fått flytta min produktion utomlands”, säger han. Bild: Janko Ferlic
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Martin Mann såldes sina Martin Key-jackor på stadshotel­let under påsken.
Bild: Annika Karlbom Martin Mann såldes sina Martin Key-jackor på stadshotel­let under påsken.
 ?? Bild: janko ferlic ?? Med köpet följde skinnsömme­rskorna Gertrud Hanis och Helen Matsson som arbetat vid fabriken i årtionden.
Bild: janko ferlic Med köpet följde skinnsömme­rskorna Gertrud Hanis och Helen Matsson som arbetat vid fabriken i årtionden.
 ?? Bild: Janko Ferlic ?? Varje söm är viktig i produktion­en.
Bild: Janko Ferlic Varje söm är viktig i produktion­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden