Hallands Nyheter

Oslo på efterkälke­n när landet öppnar

- TT-NTB-AFP

Norge kommer att tillåta restaurang­er och barer att servera alkohol som ett led i ett stegvis lyftande av coronarest­riktionern­a, enligt regeringen. Men Osloborna får vänta med ölen tills smittläget förbättras.

– Vi påbörjar återöppnan­det av Norge den här veckan, säger statsminis­ter Erna Solberg (H), som själv dömdes till böter på 20 000 kronor i förra veckan, för en sportlovsm­iddag med fler deltagare än tillåtet.

Restriktio­nerna lättas i morgon. Men det gäller bara de delar av

Norge som har låg smitta. I landsdelar med hög smittsprid­ning har kommunerna möjlighet att införa hårdare regler än de nationella.

I områden som Oslo och Viken, där omkring en femtedel av Norges befolkning bor, kommer tuffare åtgärder att gälla än i andra delar av landet. De rådande restriktio­nerna, som bland annat innebär att det är förbjudet att ta emot besök av fler än två personer samtidigt i sitt hem, förlängs i minst två veckor.

Gym, biografer, teatrar och de flesta butiker håller fortsatt stängt, och utskänknin­gsförbud råder. Däremot införs vissa lättnader för barn och unga. Från och med måndag får alla skolelever gå tillbaka till skolan, säger kommunstyr­elsens ordförande Raymond Johansen (AP).

Enligt Solberg kommer det att dröja innan Osloborna kan ta en öl på krogen.

– Vi måste se mycket lägre smittotal innan det blir aktuellt att öppna i Oslo igen, säger hon, enligt NRK.

På andra håll kan restaurang­er och barer dock servera alkohol till klockan 22 på kvällen med start i morgon, så länge de också serverar mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden